- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Mikrobiom jako strážce našeho zdraví a pohody
Mikrobiom jako strážce našeho zdraví a pohody
Mikrobiom je složitý a fascinující ekosystém prospěšných mikroorganismů, které žijí uvnitř i vně našeho těla. Tyto mikroorganismy tvoří naprostou většinu celé mikrobiální populace našeho těla, která pomáhá podporovat optimální zdraví mnoha způsoby. Abychom pochopili, co mikrobiom pro člověka dělá, je důležité porozumět jeho složení.
Naše tělo se skládá z více než 30 bilionů mikroskopických organismů, které tvoří neuvěřitelný ekosystém známý jako mikrobiom! Ten je u každého člověka naprosto jedinečný a můžeme ho měnit prostřednictvím stravy. Tento úžasný balíček obrany ve skutečnosti váží více než mozek - přesněji 1 kg - dokonce se mu i říká "druhý mozek". A nutí nás tak dvakrát se zamyslet nad tím, čím svoje oba mozky živíme.
A co je ještě úžasnější? Naše střevní bakterie mají přímou komunikaci s naším mozkem prostřednictvím produkce serotoninu. Výzkumy ukazují, že když se ho v systému nevyrábí dostatek, můžete pociťovat deprese nebo úzkosti! To jen dokazuje, jak důležitý je zdravý mikrobiom pro to, abychom se cítili skvěle po všech stránkách.
Věděli jste, že neuvěřitelných 70 % naší imunity pochází ze střev?
Abychom si zajistili pevné zdraví, musíme si udržovat zdravý mikrobiom vyváženou stravou plnou potravin bohatých na vlákninu, jako jsou luštěniny, celozrnná mouka, obilné vločky, a také ovoce a zelenina a rozhodně i zelené superpotraviny. To vše pomáhá rozkládat živiny na potravu pro buňky ve střevě. Mikrobiom také ovlivňuje funkci našeho imunitního systému tím, že bojuje proti špatným bakteriím a zároveň se učí, které jsou pro nás dobré; snižuje alergie produkcí enzymů; zabraňuje rakovinnému bujení prostřednictvím skvělé výživy buněk; produkuje prospěšné vitaminy B7, B9 a B12 a vitamin K2.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Věděli jste, že náš mikrobiom se začíná formovat během těhotenství a dokončuje se přirozeným porodem a kojením?
A co víc, každý může vývoj svého mikrobiomu ovlivňovat po celý život - pomocí potravin! Vzpomeňte si na probiotika, jako je kysané zelí, kváskový chléb a nebo tempeh (abychom jmenovali alespoň některé), a také na potraviny bohaté na vlákninu. Vlákninu neobsahuje maso, vejce a mléčné výrobky. Vyhněte se také nadměrnému množství tuku, cukru a sladkostí. Mikrobiomu nesvědčí stres a většina léků. Antibiotika jsou doslova úplnou pohromou.
Pokud náš mikrobiom není zdravý, můžete pociťovat řadu nepříjemných příznaků včetně zácpy, průjmu, nadýmání a křečí. Mezi závažnější stavy spojené s nezdravou střevní mikroflórou patří Chronova choroba nebo ulcerózní kolitida - obě patří mezi zánětlivá střevní onemocnění (IBD). Dalšími problémy spojenými se špatnou bakteriální rovnováhou v těle mohou být obezita a alergie, jako je atopický ekzém, a autoimunitní poruchy, jako je celiakie nebo revmatismus. Kromě toho to může mít vliv i na naši duševní pohodu, což vede k horší kvalitě spánku, depresím, úzkostem dokonce i k migrénám!
Posílení našeho mikrobiomu a imunity, je na každém z nás. Proto nám příroda poskytuje zelené potraviny plné živin, jako je chlorella, která obsahuje nerozpustnou i rozpustnou vlákninu a umí vázat těžké kovy, zbavovat tělo toxinů a zbytků po lécích! Chlorella má také antibiotické účinky, ale nezpůsobí stejnou devastaci střev jako běžná antibiotika - díky tomu můžeme být klidní, protože víme, že naše zdraví je v bezpečných rukou. A to není všechno - Chlorellový růstový komplex (Chlorella Growth Factor (CGF)) doslova čaruje až čtyřnásobně rychlejší množení mikroflóry pro zvýšení úrovně slizniční imunity. Starejte se už dnes o příznivé výsledky následujích dnů, týdnů, měsíců i let!
Péče o střeva a mikrobiom je důležitou součástí zdravého života. I Mladý ječmen nabízí řadu výhod, které mohou zlepšit naši pohodu: snižuje pálení žáhy, stabilizuje krevní cukr, a to hlavně ten dlouhodobý, což je prevencí před diabetem 2.typu, snižuje hladinu cholesterolu, hojí sliznice ve střevech a tak je vhodný i pro lidi s onemocněním střev jako je ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba, přináši do těla enzymy, bez kterých by nebyl život, přispívá pocitu sytosti a tím podporuje hubnutí.
Po pravidelné konzumaci zdravějších potravin trvá tělu přibližně 100 dní, než dojde k výrazným změnám, např. tím, že tělo začne "volat" po zdravějších potravinách - začněte ještě dnes! Budete se cítit skvěle, protože zelené potraviny přispívají k výživě mikrobiomu a zanechají ve vás pocit energie a vitality!
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.