


- Úvod
- Jak na ... ?
- Jak se zbavit Dny
Jak se zbavit Dny
Dně nebo jinak pakostnici se od pradávna říkalo "nemoc králů". Souviselo to s tím, že právě králové, šlechta a vysoce postavení úředníci měli jako jedni z mála přístup ke každodenní konzumaci masa, uzenin, piva, vína a alkoholu. Jejich nadměrná a jednostranná konzumace přispívá ke vzniku této nemoci. Dnes, když si tyto delikatesy můžeme užívat všichni, je dna opět na vzestupu. K efektivní léčbě dny můžeme doporučit i zelené potraviny, především pak Mladý ječmen a Chlorellu pyrenoidosu.
Kvůli nadměrné konzumaci masitých jídel vznikají v těle puriny neboli dusíkaté sloučeniny, nezbytné pro funkci našeho organismu. Problém však nastává v době, kdy se utvoří jejich nadbytek. Díky oxidaci purinů vzniká v těle kyselina močová. Dojde-li k ukládání kyseliny močové v kloubech, nastane zánětlivý proces, vedoucí nejenom ke vzniku dny, ale může vést i k trvalému poškození kloubů a v některých případech i k trvalé invaliditě.
Dna postihne až jeden milion Čechů
Hovoříme-li o dně, musíme si tedy uvést, že se jedná o metabolické onemocnění, kterým podle odhadů trpí přibližně 10% obyvatel našeho národa, tedy více než jeden milion občanů České republiky. Přestože postihuje především mužskou populaci, zvyšuje se i výskyt tohoto onemocnění u žen.
Jak už jsme si uvedli výše, důsledkem zvýšeného množství purinů dochází i ke zvyšující se tvorbě kyseliny močové. Kyselina močová je však nesnadno rozpustnou látkou, respektive k procesu odbourávání potřebuje urikázu neboli nesmírně potřebný trávicí enzym. Nerozpuštěná kyselina močová tak zůstává v našem těle, zvyšuje svou koncentraci a začíná krystalizovat. To je stav, při němž vznikají první bolesti kloubů, bolesti nohou či rukou. Krystalická podoba kyseliny močové má také negativní vliv na naše bílé krvinky, díky čemuž jsme například náchylnější k zánětům.
Zelené potraviny jako vítaná pomoc
|
Jaké jsou příznaky dny? V první fázi si onemocnění téměř nevšimneme, což znamená, že ji odhalí pouze lékařské vyšetření a odběr vzorků krve i moči. Akutní záchvat dny je proto o to překvapivějším a bolestivějším příznakem. Jestliže začneme pociťovat velkou bolestivost kloubů, zvláště pak palce u nohy, měli bychom zpozornět a vyhledat lékaře. Právě bolestivý, oteklý a rudý palec, společně se zvýšenou teplotou a zimnicí jsou neklamnými příznaky vzniku dny.
Po akutním zánětu většinou následuje doba, kdy se cítíme vyléčení. Klouby nás nebolí, všechny obtíže ustoupily a více jak půl roku jsme neměli žádný příznak dny. Tato nemoc se však nevzdává. Vyžaduje důslednou změnu stravovacích návyků a životního stylu. Při nesprávné nebo nedostatečné léčbě nevede pouze ke vzniku nebezpečného onemocnění ledvin, ale také ke chronické fázi dny. V chronické fázi dochází k častějším zánětům, k problémům s hybností kloubů a chrupavek, k jejich degenerativním poruchám a následně i invaliditě.
Je prokázáno, že za vznikem dny může v některých případech stát i nedostatek živin, respektive těch látek, které snižují hladinu kyseliny močové v našem těle. Jde například o kyselinu pantotenovou neboli vitamín B5 nebo vitamín A. Nesmírně hodnotným zdrojem vitamínu A je Spirulina platensis. Další vitamíny, minerály, aminokyseliny a živiny nalezneme i v Chlorelle pyrenoidose a Mladém ječmeni.
Úspěch léčení závisí na nás samotných. Přestože nám lékaři nejčastěji předepíší léky na snížení zánětu a odbourání kyseliny močové, nesmírně důležitá je především dieta, ale také celková změna stravovacích návyků a změna životního stylu.
Rizikovými faktory vzniku tohoto onemocnění nejsou pouze častá konzumace masitých pokrmů, piva či alkoholu. Ale také nedostatek pohybu, nadváha, nedostatečný pitný režim a bohužel i těžko ovlivnitelné genetické vlohy.
Chlorella pyrenoidosa a Mladý ječmen snižují hladinu kyseliny močové
Změna stravování se stává nedílnou součástí léčby. Z jídelníčku je tedy potřeba odstranit velké množství masa, uzenin, masných výrobků a polotovarů, alkohol, čokoládu atd. Všeobecně bychom mohli říci, že v případě diety jde o to, snížit konzumaci potravin s vysokým obsahem purinů. Puriny se však kromě masa vyskytují kupříkladu v kakaovém prášku, vnitřnostech, rybách, luštěninách, špenátu či ovesných vločkách.
Co máme tedy jíst? Naopak můžeme doporučit ovoce a ovocné šťávy, kořenovou zeleninu, brambory, bílé nebo tmavé pečivo a v omezeném množství i některé druhy sladkovodních ryb, vařená vejce nebo šunku.
Při boji proti dně bychom měli zároveň přemýšlet o potravinách, které dokáží snižovat hladinu kyseliny močové. Takovými bojovníky jsou například zelené potraviny, především pak Mladý ječmen a Chlorella pyrenoidosa. Je prokázáno, že zelené potraviny snižují nejenom vysokou hladinu kyseliny močové v našem organismu, ale přispívají i k nižším hladinám cholesterolu či cukrů.
Z výše uvedeného vyplývá, že léčba tohoto metabolického onemocnění reprezentuje maratonský běh na dlouhou trať. Blahodárná očistná funkce zelených potravin dokáže působit preventivně, ale i efektivně.
Mladý ječmen je bojovníkem proti překyselenému organismu
Mladý ječmen pomáhá narovnávat správný stav pH v našem těle a zabraňuje překyselení organismu. Tělo zdravého člověka dokáže blahodárně působit a neutralizovat přebytečné kyseliny. Pokud tomu tak není, dochází k plíživému poškozování našich vnitřních orgánů, kloubů a tkání. To je i případem dny a dalších zánětlivých onemocnění. Mladý ječmen, díky vysokému obsahu chlorofylu neboli zelené energie naší planety, působí jako startér našeho organismu. Má tedy dobré detoxikační a antioxidační vlastnosti. Jeho pozitivní vliv na krevní obraz a přirozená zásadotvornost jej předurčuje pro boj s překyseleným organismem. Díky těmto pozitivním vlastnostem se stává i vhodným přípravkem při problémech s naším metabolismem.
Další zásadotvornou látkou, která pomáhá zlepšovat náš metabolismus je Chlorella pyrenoidosa. Ta, stejně jako Mladý ječmen obsahuje chlorofyl. Navíc v ní najdeme třeba tzv. CGF faktor neboli růstový faktor, pomáhající našim buňkám v procesu sebeuzdravování. CGF faktor zmírňuje zánětlivé procesy našeho těla, přičemž dopomáhá vzniku obranných krvinek.
Ananas či třešně aneb netradiční přírodní léky
Pozitivní přírodní ochranou nemusejí být pouze zelené potraviny. Dobře pomáhají třeba: zázvor, třešně, ananas nebo kurkuma. Z těchto surovin si navíc můžeme udělat lahodný a povzbuzující koktejl, přinášející úlevu našim kloubům a chrupavkám. Vitamín C dokáže zmírnit projevy zánětu. K tradičním nositelům vitamínu C, mezi které patří kustovnice, šípek či paprika však můžeme zařadit i Mladý ječmen.
Při onemocnění, jakým je dna nelze změnit pouze samotný jídelníček. Musíme změnit svůj životní styl. Nesmírně důležitým se stává též pitný režim. Snižování stresových faktorů a zvýšení relaxace či odpočinku musejí jít ruku v ruce s tímto režimem.
Dna není stejné onemocnění jako chřipka či angína. Pouze dlouhodobá preventivní opatření mohou dopomoci ke zlepšení a uzdravení. Díky změně životního stylu však nezmírníme pouze obtíže související s touto nemocí. Změna stravovacích návyků, pravidelné sportování či užívání zelených potravin zlepší funkci našeho imunitního systému a činnost celého těla.
Porazit dnu zelenými potravinami se vyplatí. Zmírníte projevy nemoci a dopomůžete svému tělu k celkové regeneraci!
Petr Hornišer
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz: