Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Jsme tu pro Vás 7 dní v týdnu
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 700,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
  • Kategorie blogu
Blog
Pět tipů, jak se zbavit stresu, aby nám nepřerostl přes hlavu
11.10.2020
Pět tipů, jak se zbavit stresu, aby nám nepřerostl přes hlavu
Nepříjemný tlak ze všech stran, poruchy spánku, obavy, strach, nesoustředěnost. Každý z nás někdy zažil stres a stresové situace. Aby nám stres nepřer... číst celé
Kyselina gama-linolenová, aneb léčivý rostlinný olej
14.07.2020
Kyselina gama-linolenová, aneb léčivý rostlinný olej
O nenasycených mastných kyselinách jsme toho již mnoho slyšeli. Z médií se neustále dozvídáme, jak prospěšné našemu tělu jsou nenasycené mastné kyseli... číst celé
Interferony jsou našimi ochránci před útokem virů
10.06.2020
Interferony jsou našimi ochránci před útokem virů
Je fascinující, že ty nejmenší organismy na naší planetě mají největší sílu a schopnost zachránit lidský život, nebo lidský život vzít. Bakterie a vir... číst celé
Zobrazit všechny články

Zázračný chlorofyl

Zázračný chlorofyl

Již podle barvy ovoce, nebo zeleniny můžeme na první pohled vědět, jaký přínos budou mít pro náš organismus. A věřme, že ne vždycky zelená znamená nezralost a kyselost, nebo červená rajskou chuť jablíček. Pojďme se spolu podívat "na zoubek" právě zeleným potravinám.

Zelený chlorofylChlorofyl je pigment, který dává rostlinám zelenou barvu. Ne nadarmo se mu říká krev rostlin. Je todané tím, že základní molekula chlorofylu je téměř shodná s molekulou hemoglobinu. Rozdíl mezilidskou krví a chlorofylem je totiž jen v jednom jediném atomu. Hemoglobin obsahuje atom železa, chlorofyl atom hořčíku.

Je potřeba mít na paměti, že chlorofyl, stejně jako všechna ostatní přírodní barviva potravin, je velmi náchylný na vnější vlivy. U chlorofylu si dávejme pozor na to, aby byl uchráněn před oxidací a světlem. Pak totiž ztrácí zbytečně své téměř zázračné účinky a vzniká z něj Feoforbid.

Chlorofyl je ale také zodpovědný za proces fotosyntézy, která vlastně podnítila vědce k jeho hlubší analýze dávno předtím, než se zjistilo, jak má blahodárné účinky na lidský organismus. Bohužel, o velice kladných účincích na lidské zdraví se mluví méně, než by si chlorofyl zasluhoval.

Mimo jiných prokázaných vlastností nám chlorofyl pomáhá tak, že:

  • bojuje proti mnoha patogenním bakteriím
  • zabraňuje růstu ledvinových kamenů
  • ulevuje od bolesti
  • má vliv na červené krvinky (což je pravděpodobně způsobeno molekulární strukturou
  • chlorofylu, která je podobná struktuře hemoglobinu).
  • stabilizuje krevní tlak a dýchání
  • posiluje srdeční sval
  • zlepšuje vzhled pokožky
  • mírně odvodňuje
  • zvyšuje odolnost organismu
  • zpomaluje oxidaci buněk, čímž se zabraňuje předčasnému stárnutí, ale třeba i
  • arterioskleróze
  • odstraňuje volné radikály, které mohou poškodit buňky
  • prokazatelně urychluje hojení ran
  • chrání před negativními vlivy životního prostředí
  • posiluje oči
  • zabraňuje rakovinnému bujení
  • pomáhá regulovat astma
  • příznivě ovlivňuje práci střev
  • odstraňuje toxiny a těžké kovy

Jednou z velkých výhod potravin bohatých na chlorofyl je jejich čistící účinek na náš trávicí a vylučovací systém, což zahrnuje čištění krve, lymfy, ale i vnitrobuněčných tekutin. Naše tělo se čistí včas, protože zelené potraviny jsou dobře stravitelné, navíc jsou plné energie a síly. Zelené potraviny jsou nejen přírodním zdrojem chlorofylu, ale také vitamínů a stopových prvků, provitaminu A (karotenu), který prokazatelně chrání proti rakovině, dále pak vitaminu C, draslíku, hořčíku, železa, ale například i vápníku.

Zelené potraviny by měly být zcela automaticky nedílnou součástí stravovacích návyků všech žen. A to nejen těhotných, které potřebují daleko víc živin! Ženy bez rozdílu věku totiž velice často trpí anémií, o které buď neví, nebo ji podceňují. Jen pro zajímavost, touto nemocí trpí 20% ženské populace. Anemie může být totiž prvním z příznaků daleko závažnějších onemocnění, a mluví se o ní v okamžiku, kdy zjednodušeně řečeno v krvi chybí červené krvinky. Tato nemoc má v počátečních stádiích "pouze" vliv na náš vzhled, takže vypadáme nezdravě. V pozdějších fázích se stává velice nebezpečnou, protože ohrožuje naše vnitřní orgány tím, že mají nedostatečnou výživu. Jsou ale i popsané stavy, kdy napomohla rakovinnému bujení. Chlorofyl v zelených potravinách je díky téměř totožnému složení, jaké mají červené krvinky, velice účinným bojovníkem s touto často opomíjenou nemocí.

Chlorofyl ale velmi významně pomáhá i při léčbě popálenin. Snižuje svědění, podráždění, ale i bolest při poraněních kůže. Navíc podporuje hojení a snižuje nepříjemný zápach, který vzniká při chronických a nehojících se vředech a lézích.

Z velmi rozsáhlých výzkumů, které začaly již na konci 50. let minulého století, také vyplývá, že chlorofyl má preventivní protirakovinné účinky. Vzhledem k tomu, že je chlorofyl netoxický, a nemá žádné vedlejší účinky, tak se můžeme určitě ještě dočkat velice zajímavých výsledků při léčbě nádorových onemocnění.

Chlorofyl nám ale může pomoci i v oblasti, kde bychom to asi nečekali. Zelené potraviny a chlorofyl v nich obsažený, kromě toho, že vytváří prostředí nevhodné pro růst bakterií, tak dokáží působit i jako deodorant. Toho se úspěšně využívá při korekci nadměrného pocení.

Syntetická barviva v potravinách

O "éčkách" už byly napsány tuny nejen vědeckých publikací. I odborníci mnohdy tápou, jak to vlastně s nimi je. Zda jsou to alergeny, karcinogeny, nebo nám třeba neškodí vůbec.

Vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, KV potravinovém průmyslu se s nimi ale zatím bohužel nešetří. Mnohem raději prostě jíme "žluté" máslo třeba v prosinci, i když by na nás měl selský rozum přímo křičet, že přece není možné, aby bylo máslo žluté v době, kdy krávy nespásají trávu, ale živí se hlavně senem.

Podobné to je i v případě, kdy jsou potraviny dobarvovány zelenou barvou, která má nahradit chlorofyl. Raději jíme pistáciovou zelenou zmrzlinu, i když víme, že pistácie nejsou vůbec zelené. Evropská agentura pro potraviny pravidelně reviduje barviva a jejich povolené množství v potravinách. Jak již bylo zmíněno, tak se neustále něco mění, protože ani vědci nejsou zajedno, navíc, co je povoleno v Evropě, není mnohdy povoleno v Americe, a naopak. Pro nás je ale důležité vědět to, že potraviny, na kterých uvidíme E140, E141 a E142 jsou dobarvovány přírodní, nebo syntetickou zelenou barvou.

Na závěr si řekněme, že v případě některých specifických zdravotních problémů lékaři často doporučují jíst zelené potraviny. Rozhodně bychom je měli alespoň v tomto ohledu poslechnout! Pokud totiž nemáme nějaké vedlejší účinky, tak je můžeme jíst doslova bez omezení. Neonemocníme, nepředávkujeme se, přitom zaručeně nepřibereme na váze!

A na co se změní chlorofyl, když se rozpadne? Tak to budou Feoforbidy - zlobivější bráška chlorofylu.

Petr Hornišer

Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Zelený obchod, s.r.o.
Zboží.cz - ověřené hodnocení obchodu Zelený obchod, s.r.o.
Zelený obchod na Facebooku
Zelený obchod na Instagramu
Kontaktní adresa

Zelený obchod, s.r.o.
Lipská 2444/4
Brno - Žabovřesky
616 00

IČ: 29269601
DIČ: CZ29269601

Logo
Bc. Petr Hornišer
Jsme tu pro Vás 7 dní v týdnu

Ačkoliv obsahu informací publikovaných na těchto www stránkách jsme věnovali nejvyšší možnou pozornost, mají informace zde obsažené pouze informativní a obecný charakter vycházející ze subjektivních zkušeností jednotlivých uživatelů zelených potravin a z obecně dostupných informací. Zelený obchod, s.r.o. neodpovídá za správnost a úplnost informací, zejména ne takových, které byly převzaty z externích zdrojů, za jejich přesnost, včasnost ani úplnost, za důsledky spoléhání na tyto informace, ani za škodu eventuálně vzniklou v důsledku použití informací. Poskytnuté informace (prostřednictvím odpovědí na Váš dotaz nebo přímo informace zveřejněné na stránkách) v žádném případě nenahrazují osobní konzultaci s lékařem!

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Zelený obchod, s.r.o. © 2008-2020
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz