Užíváním této webowé stránky souhlasíte s používáním cookies, které jsou potřebné pro fungování webových stránek, analytické a remarketingové účely. více informací

+420 608 841 888
EN     DE     FR     IT        1 € = 25,00 Kč

KONTAKTY

Zelený obchod, s.r.o.
Lipská 2444/4
Brno - Žabovřesky 616 00
tel: +420 608 841 888
info@zelenyobchod.cz

NOVINKY

Zelený obchod už je taky na sociální síti Instagram23.10.2019 Pro ty co nejraději koukají na fotky, tak pro ně máme nově Instagram. Začínáme, přidejte se! Tongkat Ali Aktif 100:1. Afrodiziakální zázrak z jihovýchodní Asie15.9.2019 Už jste slyšeli označení "malajský ženšen"? Pravděpodobně nejznámější rostlina s afrodiziakálním účinkem se jmenuje Tongkat Ali.Tongkat Ali Aktif 100:1 - Nový produkt v nabídce14.9.2019 Podporuje produkci testosteronu, dlouhověkost, vitalitu, vnitřní sílu, odolnost, sexuální touhu, výdrž, energii a psychickou pohodu. Jak účinně bojovat s nebezpečím volných radikálů v našem těle?8.8.2019 Volné radikály. Už jsme o nich slyšeli. Nejrůznější informace o volných radikálech se na nás valí z médií, z tisku, z televize... Chlorellin - Přírodní antibiotikum vyvinuté přírodou9.7.2019 Ovšem Chlorella pyrenoidosa se může pochlubit i jednou velice příjemnou vlastností...

 

Co získáte?

Kompletní servis Ke každé objednávce zelených potravin získáte nezbytné informace k jedení ZP. Otázky & Odpovědi Na Vaše otázky, které se objeví, dostanete odpověď Sledování objednávky Po odeslání objednávky obdržíte mailem či SMS číslo balíku pro jeho jednodušší sledování Šejkr + lžička K první objednávce Ječmene (ať už Aktif nebo Green Ways) získáte jeden šejkr s přídavnou nádobkou v hodnotě 75,- Kč a také praktickou plastovou lžičku
šejkr na mladý ječmen a lžička na mladý ječmen
Poštovné zdarma Můžete získat doručení v ČR ZDARMA - Stačí si objednat za více než 1699,- Kč Potvrzení objednávky Každá objednávka potvrzena emailem nebo telefonicky nebo SMS. Platba platební kartou a on-line bankovními převody. Možnost zaplatit ihned platební kartou VISA, MasterCard, Diners nebo online bankovními převody.
Platby The Pay
Za kupóny a šeky Nakupte si zelené potraviny za kupony a šeky od společnosti Edenred, SODEXO a UP!
edenred
ticket restaurant edenred ticket compliments dárkový edenred
ticket benefits edenred ticket service edenred
sodexo
gastro pass sodexo dárkový pass sodexo
flexi pass sodexo vital pass sodexo
bonus pass sodexo
Up
Cheque Dejeuner stravenky
Cheque Dejeuner dárkový šek

15. 11. 2013

Feoforbidy - Zlobivější bráška Chlorofylu

Feoforbidy - Zlobivější bráška Chlorofylu

Vliv feoforbidů na naše zdraví

Barva ovoce a zeleniny je pro nás velice důležitá, protože nám může hodně napovědět, jestli jsou tyto potraviny čerstvé, nebo nějak poškozené, takže mnohdy absolutně nevhodné ke konzumaci. V našem podvědomí máme například spojenou červenou barvu se sladkými, zralými plody, zelenou naopak s kyselým a nezralým ovocem.

Barviva, která ovoce a zelenina obsahují, mají bohužel velmi nízkou odolnost vůči mnoha faktorům. Jejich změnu způsobuje například teplota, pH faktor, přítomnost kovových iontů, nebo světla, díky kterému snadno oxidují. Většina ovoce i zeleniny mění svoji barvu při tepelném zpracování, protože zvýšené teploty zrychlují chemické reakce. V některých případech ale dochází ke změně barvy už při zpracování, například při loupání, nebo drcení. Skupina přírodních rostlinných barviv je strukturálně velmi odlišná. Barva ovoce a zeleniny je tvořena především karotenoidy, flavonoidy a chlorofyly.

Zelené potraviny a změny, které v nich mohou nastat

Zelené potraviny obsahují v tucích rozpustné barvivo chlorofyl. K mírnému narušení chlorofylových barviv dochází již při pouhém skladování. K jeho nevratným změnám dochází především vlivem teploty, vlhka, světla, oxidací, ale i působením kyselin, nebo enzymů. Některé z těchto změn mohou být i zdraví velmi škodlivé. Základním atomem chlorofylového barviva je hořčík. Při vyšších teplotách, slunečním záření a působením kyselého prostředí je však v chlorofylu zaměněn ten již zmiňovaný a důležitý atom hořčíku za atom vodíku, čehož je výsledkem ve vodě rozpustný feoforbid. To, že nastala tato změna, poznáme i bez většího zkoumání, protože ji můžeme lehce pozorovat i okem. Rostlina totiž získává "nezdravou" šedo-hnědou barvu.


Co o nás říkají naši zákazníci na Heuréka.cz:

Recenze Heuréka pro Zelený obchod
Recenze Heuréka pro Zelený obchod
Recenze Heuréka pro Zelený obchod

Škodlivost feoforbidů

Feoforbidy dokáží být v určité koncentraci zdraví velmi nebezpečné, takže bychom se jim měli obloukem vyhýbat! Vyvolávají totiž nepříjemné alergie hlavně ve formě citlivosti na slunce. Ta se může projevovat především zarudnutím kůže, někdy se ale mohou objevit i bolestivé puchýře, které mohou skončit až odumřením tkáně. První příznaky se většinou mohou projevit už po několika minutách strávených na slunci, ale není ani výjimkou, že se vyjdou najevo až po několika hodinách. Pacienti většinou začnou pociťovat pálení, nebo bolestivost už při dotyku. Může docházet i k loupání kůže, nebo nepravidelnému hromadění pigmentu. Takovéto nepříjemné reakce mohou vzniknout u každého, kdo má v kůži nadměrné množství feoforbidů a zároveň se vystavuje slunečnímu záření. Každý člověk reaguje jinak, takže množství, které někdo ještě snese bez viditelných následků, může být pro jiného už velká komplikace. Právě z těchto všech důvodů je proto potřeba věnovat feoforbidům v zelených potravinách nadměrnou pozornost!

Naštěstí pro nás se již přes 30 let provádějí výzkumy, které zkoumají vliv těchto látek v souvislosti se zelenými potravinami. V té době se začali japonští vědci této problematice velice obšírně věnovat, protože se do USA nesměly dovážet právě z Japonska zelené potraviny kvůli feoforbidům. Malé vodítko pro nás může být, že u nás je předepsaná norma 60mg feoforbidů na 100g potravin. Berme tedy toto množství jako strop, ale je tedy celkem logické, že čím je hodnota nižší, tím je to pro nás lepší.

V poslední době se stávají zelené potraviny díky svým detoxikujícím, regenerujícím a vyživujícím schopnostem stále oblíbenější a vyhledávanější. Jejich nesprávným skladováním, nebo nevhodnou tepelnou úpravou však bohužel ztrácí veškeré svoje unikátní vlastnosti, navíc se v nich vytvářejí již výše zmiňované feoforbidy. V odborné literatuře se například uvádí, že balení, která nechrání tyto potraviny před světlem, způsobují během 14 dní ztrátu až 40% všech aktivních látek! Zabráníme tomu tak, že zelené potraviny budeme vždy uchovávat v dózách, které mají kvůli vlhkosti opravdu dobrý uzávěr, ale hlavně nepropouští světlo.

Petr Hornišer

Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.

Kupte si zelené potraviny!