- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Vitamín B9 - Kyselina listová, Vitamín B6 - Pyridoxin a Vitamín B12 - Kobalamin
Vitamín B9 - Kyselina listová, Vitamín B6 - Pyridoxin a Vitamín B12 - Kobalamin
Tělo vyžaduje řadu látek a vitamínů, které mají zcela rozdílný přínos pro lidský organismus. Prvky, jež působí na nejrůznější části fyzické schránky a v mnohých případech jsou životně důležité, aby mohl člověk prožít zcela plnohodnotný a neomezený život.
Mezi takové látky patří například vitamín B6, vitamín B12 nebo kyselina listová, kterou lze spatřit pod slovním označením vitamín B9.
Nyní si pojďme představit jejich význam a důležitost mnohem podrobněji. Kde takové látky nalezneme, k čemuž je potřebujeme a co se naopak může stát, pakliže jich nemáme dostatek?
Vitamín B9 - Kyselina listová
Látková výměna bílkovin a růst buněk. To je zcela typický význam tohoto prvku, který má co dočinění také se samotnou DNA člověka. Své uplatnění však nachází i u tvorby červených krvinek nebo u vzniku nejrůznějších aminokyselin.
Její historie sahá do roku 1941, kdy byla poprvé získávána a to především z listové zeleniny. Ta se stala ostatně hlavním přírodním zdrojem tohoto vitamínu, ať už je to růžičková kapusta, špenát, brokolice nebo třeba ledvinky, játra či luštěniny.
Spoustu této látky můžeme do těla dostat také prostřednictvím zelených potravin, jako je mladý ječmen, chlorella a další.
Nejčastěji je kyselina listová doporučována lidem, jejichž součástí jídelníčku není zelenina, ale také ženám v těhotenství, které tímto způsobem mohou eliminovat potraty a jiné vznikající obtíže.
Kdo by měl užívat kyselinu listovou?
Kyselina listová, ať už v jakékoliv formě, je vhodná především pro pacienty na hemodialýze, pro alkoholiky, občany, jež trpí lupénkou nebo lidi, kteří pravidelně bojují s všemožnými poruchami krve.
Vitamín B9 by měli užívat také ti, kteří mají vysokou hladinu homocysteinu, jež vede k demenci nebo tací, kteří mají velké problémy se vstřebáváním této látky, potažmo ji musí užívat jako doplněk dalších lékařských preparátů.
Kyselina listová a její přínos
Kromě několika výše uvedených předností, je nutno zmínit i pozitivní vliv na nervovou soustavu. Dostatečné množství vitamínu B9 je vhodné hlídat také u těch nejmenších, u nichž zapříčiňuje především správný růst celého těla.
Mnohými odborníky na kyselinu listovou je konstatováno, že je to omlazující látka, jejíž účinky se projevují na vnější pokožce lidského těla.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Vitamín B6 - Pyridoxin
Dalším námi probíraným prvkem skupiny vitamínů B, bude pyridoxin, který je označován, jako vitamín B6, který je rozpustitelný ve vodě.
Jeho přínos pro lidské tělo může být v některých ohledech totožný s tím, který zajišťuje kyselina listová. Je to především prevence proti nervovým onemocněním a působení na tvorbu červených krvinek. Vitamín B6 do určité míry zahání depresivní stavy a přináší dobrou náladu a pozitivní mysl. Působí při rozkladu bílkovin a často je aplikován také u premenstruačního syndromu.
Kde nalezneme vitamín B6?
Jeho poměrně dostatečné množství můžeme objevit v celozrnných obilninách, zelenině, banánech, vejcích, játrech, sušených fazolích, ovoci nebo v zelených rostlinách, respektive v zelených nápojích. Na mysli máme onen zmiňovaný mladý ječmen, řasu chlorella a další. Přírodní extrakty, které jsou doslova zásobárnou vitamínu B6 a mnohých jiných prvků.
Co nás čeká bez vitamínu B6?
Je to hlavně psychická podrážděnost, slabost, nevolnost, ale i suchost v ústech nebo časté záněty dutiny ústní. Malé množství vitamínu B6 se negativně podepisuje na křečích a brnění, které zpozorujeme ve všech končetinách. To je mnohdy doprovázeno také viditelnými kožními potížemi.
Obecně lze tvrdit, že tyto neduhy se netýkají pouze vitamínu B6, ale v podstatě celé skupiny těchto prvků.
Předávkování vitamínem B6
Existují samozřejmě vitamíny a látky, jimiž se lze předávkovat a způsobit si nejrůznější zdravotní obtíže. K nim však nepatří vitamín B6, alias pyridoxin, jehož přebytek je vylučován běžnou cestou, tedy močí.
Znamená to, že můžeme zelené potraviny užívat dlouhodobě, protože tělo si vezme pouze tolik vitamínu B6, kolik potřebuje.
Denní dávka u dospělého člověka se pohybuje kolem 1,5 až 2mg, u dětí je to zhruba polovina. Co se týče těhotných žen, v jejich případě je vitamín B6 velice prospěšný, tudíž je denní dávka stanovena na hranici 2,2mg.
Vitamín B12 - Kobalamin
Již samotný název vitamínu B12, kterým je kobalamin, prozrazuje, jaká primární látka je obsažena v tomto prvku. Je to kobalt, jež má velice pozitivní vliv na krvetvorbu, ostatně, jako většina vitamínů skupiny B.
Vitamín B12 je důležitý hlavně při tvorbě buněčných membrán a pro ideální funkci nervového systému. Stejně, jako jeho přidružené odnože, také on působí kladně na krvetvorbu.
Výskyt vitamínu B12
Tento prvek se nachází především v mléčných výrobcích, masu či rybách. Přijímat ho lze samozřejmě i prostřednictvím zelených potravin, které jsou přirozenou a bohatou zásobárnou vitamínu B12.
Nepodceňujme nedostatek vitamínu B12
O přínosech kobalaminu již byla zmínka, co se však může stát, pakliže podceníme odpovídající množství vitamínu B12?
Očekávat lze hlavně poruchy trávení, žaludku, potažmo celých střev. Dochází k narušení metabolismu a chudokrevnosti, při níž jsou deformovány červené krvinky.
Dopřejme si denní dávku vitamínu B6, B9 a B12!
Zakládáme-li si na vlastním zdraví, neměli bychom opomínat na konzumaci výše uvedených vitamínů, které můžeme do těla dostat tou nejjednodušší cestou, jíž jsou právě zelené potraviny, které obsahují vše potřebné v jediné dávce.
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.