- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Zelené potraviny pro sportovce a sport
Zelené potraviny pro sportovce a sport
V dnešní době stále více sportujeme, protože si uvědomujeme, že pohyb našemu tělu prospívá. Jsou mezi námi profesionálové, ale i ti, kteří sport provozují jen kvůli zvýšení vytrvalosti, vybití energie, zlepšení koordinace, nebo si chceme udržet dobrý vzhled.
Ať děláme sport na jakékoliv úrovni, jedno máme společné – měli bychom jíst vyváženou stravu, která má nepopiratelný vliv na naše zdraví a naši výkonnost. Špatnou stravou totiž nikdy nemůžeme kompenzovat namáhavé cvičení, protože tělo ztrácí pocením mnoho minerálů, takže si nevhodným jídelníčkem můžeme například oslabit náš imunitní systém!
Ztráty, které sporováním vznikají, můžeme nahradit například tím, že budeme pít nápoje bohaté na minerály, např. nápoj z mladého ječmene, nebo je budeme doplňovat prostřednictvím chlorelly, která mimochodem nabízí pro sportovce daleko více výhod. Posiluje totiž imunitní systém, ale také poskytuje optimální okysličení krve, protože podporuje tvorbu hemoglobinu. Nukleové kyseliny, které jsou obsažené v CGF stimulují energii a životní sílu. To vše pomáhá našemu tělu obnovit rovnováhu po nadměrném cvičení.
Měli bychom si uvědomit ještě jednu věc. Rychlé zotavení našeho těla po sportovním výkonu začíná dávno před ním. Čím méně totiž náš organismus "vyždímáme", tím lépe, protože v našem zájmu by mělo být ho co nejméně vyčerpat, ale zároveň si zlepšit formu.
Kteří sportovci použili pro svoje tělo takovéto kvalitní palivo?
Pokud je například naše tělo nedostatečně zavodněné, tak během výkonu bude docházet k daleko vyšší srdeční frekvenci, ale jeho forma se nezlepší a únava nastoupí v mnohem kratším čase, takže v důsledku toho nám bude trvat regenerace organismu mnohem déle. To vše se na nás bude velice nepříznivě odrážet, přitom tomu můžeme jednoduše předejít! Chceme-li minimalizovat dobu zotavení po náročném výkonu, měli bychom se ujistit, že jsme našemu organismu dodali vše, co potřebuje.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Ihned po tréninku bychom měli dbát na dostatečnou hydrataci a nejlépe sníst čerstvé ovoce s malým množstvím bílkovin, protože je snadno stravitelné a obsahuje přírodní cukry, které nám pomohou rychle doplnit vyčerpané zásoby glykogenu ve svalech. Vstřebávání cukrů v těle napomáhá také protein, ale musíme si zapamatovat, že poměr sacharidů a proteinů by měl být v poměru 4:1.
Obrovským zdrojem proteinů je například spirulina, protože v suché hmotnosti jich má 55 až 70%. Spirulina obsahuje navíc všechny aminokyseliny nezbytné pro správné fungování organismu, je bohatá na esenciální omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, navíc chrání tělo před rozvojem autoimunitních onemocnění (revmatoidní artritida), kardiovaskulárních onemocnění (infarkt myokardu, hypertenze, ateroskleróza), nebo před alergiemi.
Našemu tělu bychom měli po cvičení doplnit také dostatečné množství vápníku a hořčíku, protože oba tyto minerály jsou vylučovány potem, a jejich nedostatek může způsobovat svalové křeče. Výborným zdrojem je například tofu, nebo všechny zelené potraviny, které jsou navíc velice snadno stravitelné. První jídlo bychom měli snít do 45 minut po cvičení, protože čím déle bude naše tělo na tyto látky čekat, tím delší bude jeho regenerace.
Dalším důležitým faktorem, na který musíme myslet, je pH našeho organismu. Při zvýšené námaze vzniká v našem těle kyselina mléčná, která zapříčiňuje překyselení organismu, což se projevuje únavou. Právě tuto kyselinu nám pomohou neutralizovat zásadité potraviny, které napomáhají rychlé regeneraci. Většina zásaditých potravin obsahuje velice mnoho chlorofylu, takže jsou to vlastně zelenépotraviny a veškerá tmavě zelená listová zelenina, která ale není vhodná k výrobě nápojů.
K těmto účelům je nejvhodnější chlorella, protože má vyšší obsah chlorofylu, než jakákoliv jiná rostlina na naší planetě. Kromě toho chlorella obsahuje také velké množství vitamínu B12 a téměř 70 % bílkovin, takže je dokonalým doplňkem pro každého, kdo je fyzicky aktivní. Ideální je přidávat chlorellu buď do každého jídla a pití, které konzumujeme po cvičení, nebo ji po něm “uzobávat“.
Když už jsme u té chlorelly, tak nejen ta, ale všechny zelené potraviny dokáží rychle pomáhat v případě poranění v podobě poškozených vazů, nebo při různých zraněních kůže. Všechny tyto potraviny totiž podporují tvorbu fibroblastů, což jsou buňky, které se podílejí na rekonstrukci pojivových tkání.
Mějme tedy na paměti, že sport pomůže našemu organismu, ale musíme dodržovat některá základní pravidla. Minimálně ta, že našemu tělu vrátíme zpět ty látky, které vydalo při fyzické námaze a to třeba zelenými potravinami.
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.