- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Valin je aminokyselinou síly a zdravého myšlení
Valin je aminokyselinou síly a zdravého myšlení
Síla, činnost svalů a svalové hmoty či správný chod naší centrální nervové soustavy jsou pravé charakteristiky této aminokyseliny. Valin, nejenom že přispívá k zesílení našich svalových tkání, ale také zlepšuje metabolismus nebo imunitní systém. Je tedy další nenahraditelnou aminokyselinou.
Valin řadíme do skupiny esenciálních aminokyselin, což znamená, že jej přijímáme potravou. Vhodným zdrojem valinu jsou například: nejrůznější druhy masa, drůbež, ryby, čočka, vejce, kozí sýr, rýže, hrách nebo listová zelenina. Výborným zdrojem valinu i dalších aminokyselin může být i mladý ječmen. Valin, společně s podobně fungujícími aminokyselinami – leucinem a isoleucinem, představuje více než dvě třetiny všech aminokyselin v bílkovinách lidského těla.
Zdrojem valinu je, kromě mladého ječmene také chlorella pyrenoidosa neboli stálice tzv. superpotravin. Zelené potraviny obsahující téměř dvacítku aminokyselin, vyskytujících se v bílkovinách. Regenerují náš organismus, pomáhají při hubnutí, zvyšují odolnost proti stresu atd. V nich obsažený valin tedy pomáhá nejenom sportovcům, ale i těžce fyzicky a psychicky pracujícím. Valin je taktéž aminokyselinou, která stimuluje mentální a nervovou činnost, což je zároveň i jedna z vlastností zelených potravin. Vzájemná propojenost tedy jen podtrhuje všestrannost zelených potravin.
Valin, leucin a isoleucin jsou zajímavé tím, že k jejich odbourávání nedochází přímo v játrech, jak je to běžné u dalších aminokyselin. Přeměna probíhá přímo ve svalech, tukových tkáních, ledvinách nebo mozku. Díky tomuto procesu zvyšujeme přísun energie přímo do uvedených míst, čímž zároveň snižujeme přísun cukrů či tuků. To vše za stálé výkonnosti.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Díky valinu jsou svalové tkáně pevné a nepoškozené. Je to dáno tím, že tato aminokyselina umožňuje dostatečný přísun glukózy, což vede k regeneraci těchto tkání a jejich následnému růstu. Tento fakt oceňují především sportovci nebo kulturisté, kteří k nárůstu a regeneraci svalové hmoty nejčastěji využívají směs tří zmíněných aminokyselin s rozvětveným řetězcem (valin, leucin, isoleucin). Nízký přísun těchto aminokyselin by mohl mít za následek oslabování svalových tkání.
Valin je také součástí elastinu neboli proteinu, který tvoří vazivo. Valin se vyskytuje v našich cévách, ve vazech, šlachách nebo v kůži. Význam valinu spočívá též ve stabilizaci hladiny krevního cukru nebo v udržení rovnováhy našeho imunitního systému.
Nyní již víte, jak zvýšit svou sílu a zlepšit myšlení. Jedině s pomocí zelených potravin, třeba s nápojem z mladého ječmene, budete posilovat pozitivně a zdravě!
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.