- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Naše svaly rostou díky leucinu, který je v zelených potravinách
Naše svaly rostou díky leucinu, který je v zelených potravinách
Leucin se v poslední době stal doslova hitem. Nejenom, že díky jeho příjmu zvýšíme svou svalovou hmotu, ale také můžeme regulovat množství tuku a glukózy v krvi. Kromě toho má i potvrzené anabolické účinky, což znamená, že je hlavní hybnou silou rychlé syntézy bílkovin. To však není vše.
Leucin je esenciální aminokyselinou, což znamená, že si jej náš organismus nedokáže vyrobit a musí jej přijímat z potravy. V této souvislosti je nutné zmínit vztah leucinu s isoleucinem a valinem, což jsou další aminokyseliny, tvořící tzv. BCAA. BCAA (Branched chain Amino acids) je proces, kdy výše zmíněné aminokyseliny nejsou zachyceny a metabolizovány v játrech, ale postupují až ke svalům či mozku. Svalové bílkoviny jsou tak efektivně využity.
Protože je leucin esenciální aminokyselinou, musíme si jej obstarat, buď za pomoci potravinových doplňků, nebo z přírodních zdrojů. Nejvyšší množství leucinu nalezneme v neloupané rýži, syrovátce, sýru, rybách, sójových bobech, vaječném bílku či kuřecím a hovězím mase. Poměrně velké množství leucinu najdeme také v Mladém ječmeni a Chlorelle pyrenoidose. Ječmen a Chlorella, obsahující i další aminokyseliny, jsou ideálním doplňkem pro sportovce i lidi, kteří chtějí žít zdravým životním stylem.
Leucin má však i další funkce, potřebné pro náš organismus. Jednak udržuje ideální hladinu glukózy v krvi, ale také vytváří svalová vlákna. Kromě toho stojí za uvolňováním hormonů v našem těle, například inzulínu, čímž pomáhá též k léčbě cukrovky 2. typu. Je hojně využíván sportovci k nárůstu a udržení svalové hmoty, ale i při redukčních dietách. Právě při nejrůznějších dietách hrozí riziko rozkladu svalové bílkoviny. Díky příjmu leucinu tento proces zastavíme.
Leucin se v medicíně využívá jako doplněk při poúrazových stavech nebo po operačních zákrocích. Díky svým vlastnostem jej využijeme i při léčbě zlomenin kostí. S leucinem se můžeme setkat i v potravinářství, protože tvoří přídatnou látku E641, což je zvýrazňovač chutí a vůní.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Říká se, že v sýru najdeš sílu. Nejenom sýr obsahuje nezbytné bílkoviny a aminokyseliny. Významným zdrojem leucinu, valinu a isoleucinu jsou také zelené potraviny, třeba mladý ječmen nebo chlorella pyrenoidosa.
Energii a sílu už hledat nemusíte. Nastartujte své tělo pomocí zelených potravin!
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.