- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- To jste asi nevěděli, že i tohle umí nápoj z mladého ječmene?
To jste asi nevěděli, že i tohle umí nápoj z mladého ječmene?
Nápoje z mladého ječmene poslední dobou nabývají na popularitě a postupně se přichází na nové a zajímavé účinky. Je až nevídané, co všechno se dá využít z jediné dávky nápoje, kterému se také říká "Nápoj Slunce" a to hlavně z důvodu, že je v něm až neuvěřitelné množství chlorofylu. Chlorofyl je "zelenou krví" rostlin, kterou potřebují ke svému životu.
Mladý ječmen se sklízí, ještě když je rostlinka velmi mladá. Dosahuje výšky cca 20 cm a na stéblu ještě není vytvořeno žádné „kolínko“. Je to období, kdy rostlinka obsahuje nejvyšší množství výživových látek a minerálů. Zpracování probíhá třemi možnými způsoby.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
1. Lístky se sesbírají, omyjí a vyšťaví. Čistý džus se za přísně kontrolovaných podmínek zbaví vody a tím vznikne prášek. Tím se zachovají všechny cenné látky (enzymy, vitamín E, selen, fosfor, vápník, hořčík, chlorofyl atd.), které jsou v prvotním džusu. Stačí jej pak smíchat s neperlivou vodou a máme zpátky prvotní džus. Na chuť je mladý ječmen jemně nasládlý a po rozmíchání mu trvá dost dlouho, než začne vytvářet sedlinu. Tato varianta je na výrobu nejsložitější/nejpracnější ovšem výsledek je nejkvalitnější, a proto je i nejdražší.
JEČMEN ZPRACOVANÝ TÍMTO ZPŮSOBEM U NÁS NAJDETE.
2. Celé rostlinky (bez klásku) se sklidí, usuší se a následně se rozdrtí nebo rozemelou. Výsledkem je opět prášek jako v prvním případě (vzhledově identický), ovšem obsahuje i travní vlákninu, která je pro lidi nestravitelná. Holt nejsme krávy a nemáme čtyři žaludky, které dokáží travní vlákninu zpracovat. Na chuť je ječmen hořký a téměř ihned vytváří sedlinu. Tato varianta je na výrobu nejjednodušší, a proto je i daleko levnější, než předchozí varianta. Říká se mu také tzv. Drcené seno.
JEČMEN ZPRACOVANÝ TÍMTO ZPŮSOBEM U NÁS NENAJDETE.
3. Lístky se sesbírají, omyjí a buď vyšťaví a zamrazí nebo se lístky suší mrazem tzv. lyofilizace a pak rozdrtí nebo rozemelou. Nebo jsou k dostání jako čerstvý nápoj ve zmrazené formě. Většinou ji najdeme v džusybarech a to hlavně v zahraničí.
JEČMEN ZPRACOVANÝ TÍMTO ZPŮSOBEM U NÁS NENAJDETE.
Živinný prospěch
Úžasná vlastnost mladoječmenného nápoje je opravdu vysoké množství chlorofylu, kterého je okolo 70%. To napomáhá udržet zásaditost v lidském organizmu. Zásaditost je velmi důležitá a to z toho důvodu, že při překyselení je organizmus daleko více náchylný na civilizační choroby. Mladý ječmen je kompletní nápoj (jídlo) a excelentní zdroj vitamínu C, E, K a celého komplexu vitamínu B. Je bohatý na minerály - vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, železo a plno dalších. Zázračnou "trávu" z ní také dělá dlouhý seznam aminokyselin a enzymů.
Zdravotní prospěch
Nejlepší způsob, jak využít všechny skvělé vlastnosti "Nápoje Slunce", je namíchat si džus hned po ránu, pak před obědem a před večeří a uvidíte, že jak si naše tělo za pár dnů zvykne a budeme doslova nabití energií celé dny.
Překyselení: Zásadité minerály jsou nezbytné pro čištění tkání a zachování zásaditosti krve. Takže vzhůru proti překyselení.
Alzheimerova nemoc, prevence: Džus z mladého ječmene je jedna z mála šťáv, které mohou skutečně odstranit těžké kovy z organizmu a navíc, když ji podpoříme chlorellou, která je na to specialista, těžké kovy nebudou mít žádnou šanci. Pravidelným pitím významně přispíváme k prevenci Alzheimerovy choroby a jiných psychických problémů.
Anémie (Chudokrevnost): Vysoký obsah železa ve šťávě z mladého ječmene je skvělý pro krvetvorbu, zvyšuje počet červených krvinek. Regeneruje a aktivuje červené krvinky a přivádí tím čerstvý kyslík do těla.
Protizánětlivé: Vysoce zásadité vlastnosti nápoje z mladého ječmene jej činí ideální volbou pro lidi, kteří trpí zánětlivými onemocněními, jako je osteoartróza a revmatoidní artritidy.
Antioxidanty: Vysoký obsah antioxidantů pomáhá neutralizovat volné radikály a oxidace. To pomáhá snížit škody způsobené znečištěním ovzduší, jako je oxid uhelnatý a kouř z cigaret.
Únava nohou: Antibakteriální účinek šťávy z mladého ječmene, pomáhá při úlevě od svědění způsobené chůzí. Namočme nohy do malé nádoby s destilovanou vodou a smíchanou se šťávou z mladého ječmene.
Zápach z úst a tělesný pach: Schopnost šťávy z mladého ječmene detoxikovat lymfatický systém a střeva, je skvělým pomocníkem při snížení nebo odstranění zápachu z úst a tělesného pachu.
Posilování: Šťáva z mladého ječmene obsahuje dlouhý seznam aminokyselin, které jsou stavebními kameny bílkovin. Uvádí se, že obsahují téměř 50% bílkovin (téměř třikrát více než u hovězího masa). Takže, zapomeňme na proteinový prášek, který může obsahovat škodlivé živočišné bílkoviny. Místo toho, začleňme tuto zázračnou šťávu do našeho každodenního života.
Rakovina: Čistý chlorofyl a beta-karoten je prospěšný v boji a v prevenci rakoviny. Řada flavonoidů, sloučeniny nacházející se v tomto ječmenném džusu jsou silné antioxidanty a protinádorová „léčiva“. Studie ukázaly, alespoň 40% snížení rizika v rozvoji rakoviny.
Kandidóza: Antibakteriální účinek vytváří nepříznivé prostředí pro kvasinky a bakterie. Pravidelná konzumace šťávy z mladého ječmene může pomoci, aby se zabránilo dalšímu růstu kvasinek a bakterií.
Detoxikace: Pravidelná konzumace „zázračné“ šťávy napomáhá detoxikaci lymfatického systému. To také pomáhá eliminovat usazeniny a exkrementy ve střevech.
Diabetes: Schopností regulovat hladinu cukru v krvi je tato zelená šťáva velmi vhodný nápoj pro diabetiky.
Vysoký krevní tlak: Bílkovinné sloučeniny v kvalitním chlorofylu napomáhají při snižování vysokého krevního tlaku.
Imunitní systém: Pijme 2-3 dávky zeleného džusu a postupně si tak budujeme silný imunitní systém.
Zubní kaz: Kloktadlo ze zeleného džusu je vhodné na prevenci zubního kazu, bolesti zubů, zmírňuje bolesti při léčbě krvácení dásní a odhalených krčků.
Kontrola hmotnosti: Vzhledem k tomu, že zelený džus je komplexní/kompletní nápoj, zbavuje naše tělo chutí, čímž se sníží potřeba se přejídat.
Rány: Do otevřených a hnisajících ran i vředů můžeme jednoduše ječmenný prášek nasypat nebo si udělat lázeň. Rány se velmi rychle hojí. Je dobré zmínit, že nasypání prášku přímo do rány docela dost štípe.
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.