- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Potraviny, které pomáhají očistit naše tělo od škodlivých látek 1.díl
Potraviny, které pomáhají očistit naše tělo od škodlivých látek 1.díl
Vleklé bolesti zad, nedostatek energie a sžírající únava, problémy s pamětí - tyto neduhy trápí čas od času každého z nás. Co však dělat, když se z jednorázového nepohodlí stane chronický problém a ani opakované konzultace s lékaři příčinu obtíží neodhalí?
Pro fungování lidského těla je naprosto zásadní přítomnost vody a mnoha různorodých látek. Tekutina uvnitř i vně buněk má odlišné složení, platí však, že pro správně fungování těla jako celku je důležitá vyváženost mezi kyselotvornými a zásadotvornými látkami. Pokud je tato rovnováha porušena, nemohou buňky a jednotlivé orgány správně vykonávat svou funkci - problémy se hromadí a tělo chřadne. Přirozené pH různých částí těla se liší - trávící šťávy žaludku tvoří silné kyseliny, naopak pH krve je mírně zásadité. Obecně však lze říci, že průměrné pH lidského těla se pohybuje mezi hodnotami 7.2 a 7.4 - je tedy spíše zásadité.
Moderní způsob života přináší nebývale vysokou životní úroveň, má však i svou odvrácenou tvář - nevhodné stravovací návyky, stres, nedostatek spánku. Všechny tyto faktory se různou měrou podílí na překyselení organismu; přirozené pH klesá, buněčné komponenty nemohou plně vykonávat svou roli a nastupují zmíněné obtíže. Chceme-li těšit plnému zdraví, musíme začít především u sebe. Kromě pravidelného cvičení a relaxačních technik je důležité vědět, kterými potravinami překyselení našeho těla redukovat a jakým potravinám bychom se naopak měli obloukem vyhnout a které nám mohou pomoci při detoxikaci organizmu.
Detoxikace, neboli očista těla patří mezi léčebné postupy praktikované po tisíce let nejrůznějšími kulturami po celém světě. Je to proces odpočinutí, očištění a vyživení našeho těla zevnitř. Odstraněním škodlivých látek a dodáním zdravých živin nám detoxikace může pomoci chránit se proti nejrůznějším chorobám a také nám pomůže obnovit naši schopnost udržet si optimální zdraví. Následující potraviny nám mohou zvýšit činnost metabolismu nebo zlepšit trávení, stejně jako nám umožní snadněji zhubnout nebo posílit náš imunitní systém. A to ještě zdaleka není vše. Vyzkoušejme tedy potraviny, s nimiž se setkáváme téměř denně a odhalme jejich příznivé účinky na naše zdraví.
1. Mladý ječmen
Mladý ječmen patří k základním z řady zelených potravin. Obsahuje kromě vitamínů, minerálů a stopových prvků také velké množství přírodních antioxidantů, aminokyselin, nukleových kyselin, nenasycených mastných kyselin, enzymů, bílkovin a sacharidů. Působí zásadotvorně a upravuje tak pH našeho vnitřního prostředí. Mladý ječmen zpomaluje buněčné stárnutí, zlepšuje krevní obraz, je prospěšný při chudokrevnosti, zácpě, pohybových potížích, dýchacích potížích a kožních problémech. Pomáhá normalizovat hladinu krevního cukru v krvi a hladinu cholesterolu, potlačuje růst rakovinných buněk, pomáhá při nadváze, kardiovaskulárních potížích, poruchách spánku, špatné koncentraci a dalších potížích.
2. Mladá pšenice
Další z řady rostlin, které se sklízejí za mlada, kdy jsou plné energie k růstu a obsahují největší dávku živin, je pšenice. Díky brzké sklizni se všechny tyto hodnotné živiny dostávají k nám jako vitamínový prostředek pozitivně působící na náš zažívací trakt a imunitu. Mladá pšenice také obnovuje zásaditost v krvi. Šťáva z ní obsahuje nadbytek zásaditých minerálů, které pomáhají snižovat překyselení krve. Je to také silný detoxikační prostředek, který chrání naše játra. Kromě toho, že mladá pšenice dokáže pročistit orgány a zbavit trávicí trakt nečistot, také stimuluje metabolismus a enzymatický systém vyživováním krve a čištěním celého krevního řečiště, čímž také pomáhá zvyšovat počet červených krvinek a snižovat krevní tlak. Mladá pšenice má navíc 20x větší hustotu živin než jakákoli jiná zelenina.
3. Chlorella pyrenoidosa
Chlorella pyrenoidosa je jednobuněčná sladkovodní řasa, která je nejbohatším zdrojem chlorofylu, rostlinného barviva, které má protizánětlivý účinek a urychluje hojení. Vláknina řasy na sebe také dokáže navázat jedovaté látky, které se do těla dostávají spolu s naší stravou, a odvést je z těla ven. Užívání chlorelly stimuluje imunitní systém, pomáhá regenerovat tkáně a napomáhá celkovému ozdravení organismu. Chlorella se uplatňuje při léčbě alergií, kožních, srdečních, revmatických a zažívacích potíží, působí proti virovým infekcím, pomáhá při léčbě cukrovky, osteoporózy a jiných nemocí. Účinně čistí střeva. Pomáhá také při prevenci i léčbě rakoviny včetně rakoviny tlustého střeva.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
4. Spirulina platensis
Spirulina platensis je modrozelená vláknitá sinice spirálovitého tvaru vyskytující se v subtropických a velmi čistých jezerech. Tyto sinice obsahují bílkoviny, uhlohydráty, minerály a esenciální mastné kyseliny v dokonalé rovnováze s lidským organismem. Spirulina je známá jako účinný antioxidant, který podporuje přirozenou obranyschopnost organismu. Pomůže nám také hubnout a mít váhu pod kontrolou. Spirulina dokáže vyřešit i jeden z nejčastějších problémů populace, a to vysokou hladinu cukru v krvi, kterou udržuje v normální hladině. Obohaťte svůj jídelníček o tuto jedinečnou potravinu přinášející vitalitu. S nadsázkou můžeme říci, že nám opět navrátí mládí.
5. Mořské řasy
Použití a účinky mořských řas jsou v západním světě velmi podceňovány. Výzkum uskutečněný na McGillově Univerzitě v Montrealu prokázal, že mořské řasy jsou schopné na sebe navázat radioaktivní odpad nacházející se v našem těle a tím pomoci s jeho jednodušším odstraněním. Radioaktivní odpad se do našeho těla může dostat prostřednictvím některých lékařských testů nebo prostřednictvím potravin, které byly vypěstovány v kontaminované půdě nebo se dostaly do styku s kontaminovanou vodou. Mořské řasy na sebe vážou také těžké kovy. Navíc jsou mořské řasy obrovskou zásobárnou minerálních látek a stopových prvků. Výtažek z mořských řas nám může také pomoci při redukci naší váhy.
6. Artyčoky
Artyčoky patří mezi lahůdkovou zeleninu, která je u nás, bohužel, nepříliš známá a opomíjená. Přesto bychom ji měli, pro její blahodárné účinky na naše zdraví, zařadit do našeho jídelníčku. Artyčoky významně podporují správnou funkci jater a tím našemu tělu usnadňují zbavení se jedovatých látek a nečistot, které mu škodí. Zvyšují tvorbu žluči, která se podílí na trávení a tím také na účinném využití živin důležitých pro správné fungování našeho těla.
7. Jablka
Aniž by si to většina z nás uvědomovala i obyčejná jablka, které konzumujeme zcela běžně, jsou zdrojem důležitých živin. Můžeme z nich získat nejenom vlákninu, vitamíny a minerály, ale také mnoho prospěšných organických látek jako jsou například flavonoidy nebo terpenoidy. Všechny tyto látky se podílí na celkové očistě našeho těla. Jeden z flavonoidů, phlorizin, pomáhá stimulovat produkci žluči a tím našemu tělu usnadňuje jeho detoxikaci. Jablka jsou také bohatým zdrojem pektinu, vlákniny rozpustné ve vodě, která na sebe dokáže navázat krevní tuky a s nimi i jedovaté látky jako je olovo nebo rtuť. Jablka posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh a také čistí střeva a stabilizují hladinu cukru v krvi. Pokud chceme využít všech léčivých vlastností jablek a udělat něco pro naše zdraví, měli bychom denně sníst alespoň jedno. Při výběru vhodného ovoce ke konzumaci bychom měli dát přednost tomu v Bio kvalitě, protože odrůdy pěstované běžným způsobem patří mezi dvanáct druhů potravin, které nejčastěji obsahují zbytky různých postřiků proti škůdcům. Jablka se značkou Bio mají také o 15% vyšší množství antioxidantů než jablka pěstovaná tradičním způsobem.
8. Mandle
Mandle patří mezi významné zdroje vitamínu E. Jedna hrst mandlí, která váží zhruba 30 gramů, což je doporučená denní dávka, kterou bychom měli zkonzumovat, obsahuje asi 7,2 miligramů vitamínu E. Ve stejném množství najdeme také 3,5 gramů vlákniny, 75 miligramů vápníku a 200 miligramů hořčíku. Mandle obsahují také užitečné bílkoviny, které stabilizují hladinu cukru v krvi a napomáhají odstraňování nečistot z trávicího ústrojí.
9. Chřest
Nejenom, že chřest pomáhá očistit naše tělo od škodlivých látek, ale také bojuje proti stárnutí, chrání před rizikem rakoviny a udržuje naše srdce zdravé. Chřest také patří mezi potraviny s protizánětlivými účinky. Díky obsahu manganu pročišťuje játra a tím tělu umožňuje snadněji se zbavovat usazených škodlivin. Chřest pomáhá snížit riziko úmrtí na rakovinu prsu a zvyšuje šance nemocných na uzdravení. Chřest je zelenina, která má velmi pozitivní vliv na naše zdraví a celkovou svěžest a je jedním z přírodních produktů k udržení dobré fyzické kondice.
10. Avokádo
Toto zázračné ovoce je doslova napěchováno antioxidanty. Avokádo snižuje hladinu cholesterolu, rozšiřuje krevní cévy a zabraňuje rozvoji arteriosklerózy. Avokádo také obsahuje silný antioxidant zvaný glutation, který blokuje nejméně třicet různých karcinogenů a pomáhá játrům vylučovat jedovaté látky z těla ven. Vědci z Michiganské univerzity zjistili, že starší lidé, u nichž byla zaznamenána vyšší hladina glutationu, byli zdravější a také méně trpěli artritidou. Konzumace avokáda znamená lepší kvalitu životosprávy a vyšší příjem živin, stejně jako nižší příjem přidaných cukrů, nižší tělesnou hmotnost a BMI, menší obvod pasu, vyšší hladinu „hodného“ cholesterolu a nižší riziko metabolického syndromu.
Další díly:
- 2.díl (Bazalka, Červená řepa, Borůvky, Para ořechy, Brokolice, Růžičková kapusta, Zelí, Koriandr, Skořice, Brusinky)
- 3.díl (Pampelišky, Fenykl, Lněné semínko, Česnek, Zázvor, Kustovnice čínská, Grepfruit, Zelený čaj, Konopí, Kapusta)
- 4.díl (Citrónová tráva, Citróny, Olivový olej, Cibule, Petržel, Ananas, Sezamová semínka, Kurkuma, Řeřicha)
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.