- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Potraviny, které pomáhají očistit naše tělo od škodlivých látek 4.díl
Potraviny, které pomáhají očistit naše tělo od škodlivých látek 4.díl
Ve třetím díle jsme si představili prvních 10 potravin, které pomáhají očistit naše tělo. Ve čtvrtém díle najdeme neméně zajímavé potraviny, které bychom měli zařadit do našeho jídelníčku.
Pro ty, kteří některé z potraviny z tohoto dílu nejí, jsou tu stále připraveny jako plnohodnotná náhrada zelené potraviny - Mladý ječmen, Chlorella pyrenoidosa, Spirulina platensis, o kterých si můžeme přečíst v prvním díle.
31. Citrónová tráva
Citrónová tráva je bylina používaná v Thajsku a dalších částech světa k vyčištění několika orgánů najednou přirozeným způsobem. Pomáhá pročistit nejenom játra, ale také ledviny, močový měchýř a celý zažívací trakt. Pokud použijeme citrónovou trávu do našich pokrmů nebo si dáme čaj obsahující tuto bylinu, uděláme tím hodně pro naši pleť, krevní oběh i zažívání. Ve světě se k detoxikaci těla pomocí citrónové trávy nejčastěji používá pití čaje. Existuje nepřeberné množství nejrůznějších receptů na čaj, které můžeme vyzkoušet a najít mezi nimi ten, který je právě pro nás tím pravým.
32. Citróny
Toto fantastické ovoce stimuluje uvolňování enzymů a pomáhá převést toxiny do formy, která je rozpustná ve vodě, čímž se snadněji vyloučí z těla ven. Navíc obsahují citrony velké množství vitamínu C, který je nezbytný k tomu, aby tělo vytvořilo glutation, jeden z nejsilnějších antioxidantů. Pití vody s citronem po ránu vyrovnává kyselost potravin, které konzumujeme. Citrony mají ale také neuvěřitelný účinek při detoxikaci jater. Čerstvá šťáva z citronu obsahuje více než 20 složek blokujících karcinogeny a pomáhá vyrovnat pH v těle.
33. Olivový olej
Olivový olej patří mezi pět zdraví nejprospěšnějších surovin na světě. Pokud chceme očistit naše játra a zbavit se žlučových kamenů je dobré použít spolu s olivovým olejem také ovocnou šťávu. Zároveň byse pro nás měl olivový olej stát číslem jedna, když se rozhodneme pro celkovou očistu našeho těla kvůli velkému množství léčivých účinků na lidský organismus. Je to také nejlepší volba při výběru tuku na vaření, ovšem měli bychom si dávat pozor, abychom olivový olej nevystavovali příliš vysoké teplotě. Je skvělým doplňkem salátů, protože pomáhá listové zelenině zvýšit její účinnost. Nejlepším druhem olivového oleje je extra panenský, ovšem nalezneme-li kvalitní za studena lisovaný olej, přestože není tak výživný, bude nám stačit za předpokladu, že je kvalitní a není znečištěn.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
34. Cibule
Tato základní kuchyňská surovina je stejně zdravá jako chutná. Překypuje množstvím sirných aminokyselin, které se účinně uplatňují při detoxikaci jater. Zdraví nejvíce prospěšná je cibule syrová. Dokonce i velmi malé množství oloupané slupky může totiž způsobit nechtěnou ztrátu flavonoidů, velmi účinných antioxidantů. Například oloupaná červená cibule může ztratit až 20% kvercetinu, který zpomaluje průběh alergických reakcí a téměř 70% antokyaninu, purpurového barviva, které chrání před rakovinou. V kontaminovaných potravinách je cibule schopná velmi dobře nasát arsen, kadmium, olovo, rtuť a cín. Celkové množství rostlinných chemických sloučenin, které nalezneme v cibuli, je vyšší nejenom v porovnání se zeleninou jako je česnek a pórek, ale je také vyšší než u rajčat, mrkve a červené papriky. Bylo prokázáno, že cibule zpomaluje činnost makrofágu, specializovaných bílých krvinek, které hrají klíčovou roli pro náš imunitní systém a jednou z jejich obranných aktivit je spouštění rozsáhlých zánětlivých reakcí.
35. Petržel
Krásné zelené listy petržele se nepoužívají pouze k tomu, aby talíř s jídlem lahodil našemu oku. Petrželse může pochlubit množstvím beta-karotenu a vitamínu A, C a K, které chrání naše ledviny a močový měchýř. Diuretické byliny, jakou je i petržel, pomáhají předcházet problémům s ledvinovými kameny a infekcím močového měchýře a také udržují močové cesty v chodu produkcí většího množství moči. Stejně tak zmírňují nadýmání během menstruace. Bylo prokázáno, že flavonoidy obsažené v petrželi, zejména luteolin, fungují jako antioxidanty, které v kombinaci s vysoce reaktivními molekulami kyslíku (kyslíkovými radikály) pomáhají předcházet poškození buněk. Navíc jsou výtažky z petržele používány ve výzkumu se zvířaty, při kterém se zjišťuje zvýšení kapacity antioxidantů v krvi.
36. Ananas
Toto tropické ovoce obsahuje bromelin, trávicí enzym, který pomáhá vyčistit tlusté střevo a také zlepšuje trávení. Masivní záněty, nadměrná srážlivost krve a růst určitých typů nádorů mohou být zmírněny právě účinkem bromelinu. Dvě molekuly izolované z výtažku drceného ananasového stonku dokonce ukázaly slibné výsledky v boji s rakovinovým bujením.
37. Sezamová semínka
Sezam je jedním z deseti nezdravějších semínek na světě. Fytosteroly, které se nacházejí v sezamovém semínku, mají tak blahodárné účinky pro naše zdraví, že jsou extrahovány z mnoha různých potravin a přidávány do zpracovávaných pokrmů, jako je například pomazánka nahrazující máslo, která je na trhu nabízena jako potravina s nízkým obsahem cholesterolu. Ale proč bychom se měli spokojit s imitací másla, když nám matka příroda připravila tak bohaté přírodní zdroje fytosterolů, vlákniny, minerálů a zdravých tuků, jako jsou ořechy a semínka? Sezamová semínka obsahují minerály důležité pro mnoho protizánětlivých a antioxidačních enzymatických systémů.
38. Kurkuma
Kurkuma neboli indický šafrán obsahuje účinnou látku kurkumin, která dodává koření jeho nezaměnitelnou žlutou barvu. Rychlost detoxikace organismu pomocí kurkumy závisí na našem věku, genové výbavě, životním stylu a zásobách živin nutných pro očistnou kúru. Kurkumin se také hojně používá v ajurvédské medicíně k léčbě jater a poruch trávení. Nejnovější výzkumy doložily příznivé účinky na obranyschopnost a vitalitu organismu a také na dobrou psychickou pohodu. Kurkuma jako vysoce antioxidační koření chrání tělo a předchází chorobám účinněji než léky a to bez vedlejších účinků.
39. Řeřicha
Povzbuďme činnost našich jater a zkusme je pročistit pomocí účinků řeřichy. Pokud rádi používáme k detoxikaci organismu nejrůznější koktejly, pak řeřicha je skvělou volbou. Řeřicha pomáhá uvolnění enzymů v játrech, které je vyčistí a zbaví jedovatého odpadu. Každodenní konzumace řeřichy pomáhá předcházet rakovině prsu.
Předchozí díly:
- 1.díl (Mladá ječmen, Mladá pšenice, Chlorella pyrenoidosa, Spirulina platensis, Mořské řasy, Artyčoky, Jablka, Mandle, Chřest, Avokádo)
- 2.díl (Bazalka, Červená řepa, Borůvky, Para ořechy, Brokolice, Růžičková kapusta, Zelí, Koriandr, Skořice, Brusinky)
- 3.díl (Pampelišky, Fenykl, Lněné semínko, Česnek, Zázvor, Kustovnice čínská, Grepfruit, Zelený čaj, Konopí, Kapusta)
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.