Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Jsme tu pro Vás 7 dní v týdnu
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 700,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
  • Kategorie blogu
Blog
Kyselina gama-linolenová, aneb léčivý rostlinný olej
14.07.2020
Kyselina gama-linolenová, aneb léčivý rostlinný olej
O nenasycených mastných kyselinách jsme toho již mnoho slyšeli. Z médií se neustále dozvídáme, jak prospěšné našemu tělu jsou nenasycené mastné kyseli... číst celé
Interferony jsou našimi ochránci před útokem virů
10.06.2020
Interferony jsou našimi ochránci před útokem virů
Je fascinující, že ty nejmenší organismy na naší planetě mají největší sílu a schopnost zachránit lidský život, nebo lidský život vzít. Bakterie a vir... číst celé
Pět tipů na posílení imunity našeho těla
13.05.2020
Pět tipů na posílení imunity našeho těla
Sousloví "posilování imunity" se v poslední době stalo reklamní a marketingovou záležitostí. Přesto, nebo právě proto bychom měli vědět, jak moc je po... číst celé
Zobrazit všechny články
  1. Úvod
  2. Zajímavosti o zelených potravinách
  3. Otcem zeleného mladého ječmene je Dr. Charles Franklin Schnabel

Otcem zeleného mladého ječmene je Dr. Charles Franklin Schnabel

Otcem zeleného mladého ječmene je Dr. Charles Franklin Schnabel

Všichni, kteří o zelených potravinách něco slyšeli, jistě taktéž zapřemýšleli, kde se tento fenomén vzal? V duchu se ptáme, kdo informace o zelených potravinách vnesl na světlo světa, kteří lidé objevili blahodárné účinky zeleného ječmene, jak složitá asi byla cesta vývoje a výzkumu těchto doplňků stravy?

Dr. Charles Franklin Schnabel

Jednou z osobností, která se zasloužila o vznik fenoménu zelených potravin, se stal Dr. Charles Franklin Schnabel, jenž vědecky obhájil myšlenku využívání rostlin, trav a mladého obílí v lidských pokrmech. Mimo to vynalezl zařízení na kvalitní dehydrování rostlin, jehož předností je využíváno i v dnešních technologiích.

Vše vlastně začalo před mnoha tisíci lety. A sice v dobách starověkého Egypta či v mayské a aztécké civilizaci, která objevila pšeničnou trávu, jakožto doplněk lidské stravy. A právě na tyto dávné civilizace navázal americký zemědělec a chemik Charles Schnabel. 15. dubna roku 1933, Schnabel požádal patentový úřad o uznání zpracování mladých výhonků obilovin jakožto doplňku stravy pro běžnou konzumaci. Tím se začala psát historie zelených potravin.

Hlad nemusí existovat

Avšak již v roce 1931 přichází s výsledky výzkumu, v němž například obhajuje listovou zeleninu, jako významný zdroj vitamínů a proteinů. V témže roce se začíná zabývat i zkoumáním trav a obilovin, což nakonec Schnabela dovedlo, k už výše zmíněnému patentu. O významu výhonků trav a obilovin byl Schnabel zřejmě přesvědčen již v roce 1928, tedy v době, když pronesl slavný výrok, že „hlad nemusí existovat.“ Schnabel byl přesvědčen, že právě travní výhonky mohou být důležitým zdrojem vitamínů a minerálů, tak potřebných pro náš organismus. To, že se tráva v menší či větší míře vyskytuje prakticky na všech místech naší planety, dávalo tomuto výzkumu „zelenou“ i u velkých potravinářských a farmaceutických korporací.

Charles Schnabel začal svou studii pozorováním účinků trav a obilovin na zvířatech. Doslova v domácích podmínkách si tak mohl ověřit, že pravidelné podávání trávy v zimních měsících, zvýší produkci vajec u drůbeže v řádech několika desítek procent. Mimo to, takto krmená drůbež měla kvalitnější skořápky i maso. Podrobnou studií zjistil, že některé obiloviny obsahují mnohem více vitamínů, chlorofylu a nutričních látek, než jiné trávy. Toto tvrzení platilo například pro mladý ječmen nebo pro mladou pšenici. Největším přínosem se však stal moment, kdy doktor Schnabel zkonstruoval mechanismus na dehydratování, sušení a lisování zelených potravin a trav.


Schnabelův nápad přinesl revoluci ve výrobě sušených potravin

Nutriční a výživová hodnota obilovin je nejvyšší právě ve fázi mladých výhonků. Ze staré mlékárenské sušičky dokázal vytvořit přístroj, který mladé výhonky přeměnil v prášek, funguje dodnes ... Tento jemný prášek obsahoval stejné množství minerálů, vitamínů, aminokyselin, sacharidů a dalších látek, jako rostoucí mladé výhonky obilovin. Schnabel vnesl revoluční postup do potravinářství a farmacie. Není tedy divu, že si jej všimla i dobová média, která přinesla zprávu o tom, že doktor Schnabel podával výtažky ze zeleného obilí své rodině, což se projevilo na jejím zdravotním stavu. A sice tak, že "ani jedno ze Schnabelových dětí nebylo vážně nemocné a že nemají ani jeden špatný zub."

výrobna na mladý ječmen

Díky tomuto úspěchu přišlo na řadu i další nezávislé klinické testování, které potvrdilo původní Schnabelovu tezi. Zelené potraviny obsahují téměř všechny známé vitamíny, ale také minerály, aminokyseliny, chlorofyl a další látky. Od konce 40. let 20. století tak můžeme vidět rozvoj potravinových doplňků v prášku. Nevýhodou se však stal záhy fakt, že ideální denní dávka představovala rovnou dvacítku pilulek, vyrobených z výše zmíněného prášku. Celodenní pravidelná konzumace těchto tablet nahrávala konkurenci, která záhy představila syntetické vitamíny, u nichž se denní dávka rovnala jedné tabletě.

Přestože na čas nastal úpadek, dnes se ke konzumaci čistě přírodních zelených potravin vracíme. Zelený ječmen nebo mladá pšenice se staly hojně využívanými doplňky stravy a komplexním prostředkem pro zvýšení energie a doplnění tak potřebných živin.

Takže zítra po ránu si dáte mladý ječmen? Správná volba!

Petr Hornišer

Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Zelený obchod, s.r.o.
Zboží.cz - ověřené hodnocení obchodu Zelený obchod, s.r.o.
Zelený obchod na Facebooku
Zelený obchod na Instagramu
Kontaktní adresa

Zelený obchod, s.r.o.
Lipská 2444/4
Brno - Žabovřesky
616 00

IČ: 29269601
DIČ: CZ29269601

Logo
Bc. Petr Hornišer
Jsme tu pro Vás 7 dní v týdnu

Ačkoliv obsahu informací publikovaných na těchto www stránkách jsme věnovali nejvyšší možnou pozornost, mají informace zde obsažené pouze informativní a obecný charakter vycházející ze subjektivních zkušeností jednotlivých uživatelů zelených potravin a z obecně dostupných informací. Zelený obchod, s.r.o. neodpovídá za správnost a úplnost informací, zejména ne takových, které byly převzaty z externích zdrojů, za jejich přesnost, včasnost ani úplnost, za důsledky spoléhání na tyto informace, ani za škodu eventuálně vzniklou v důsledku použití informací. Poskytnuté informace (prostřednictvím odpovědí na Váš dotaz nebo přímo informace zveřejněné na stránkách) v žádném případě nenahrazují osobní konzultaci s lékařem!

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Zelený obchod, s.r.o. © 2008-2020
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz