- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Tryptofan je aminokyselinou dobré nálady
Tryptofan je aminokyselinou dobré nálady
Ano, je tomu skutečně tak. Tryptofan se totiž přeměňuje na serotonin neboli biologicky aktivní látku, přispívající k léčbě depresí, stresu a duševní nerovnováhy. To však není všechno. Tryptofan se podílí také na regulaci spánku, v čemž mu pomáhá hormon melatonin. Přidáme-li k těmto pozitivním vlastnostem i tvorbu vitamínu B3, který ovlivňuje náš metabolismus a oběhový systém, dostaneme skutečně jedinečnou aminokyselinu.
Tryptofan je esenciální aminokyselinou a naše tělo si tedy nedokáže tryptofan samo vytvořit. Výhoda spočívá v tom, že tato aminokyselina se vyskytuje v mnoha potravinách živočišného i rostlinného původu. Tryptofan nalezneme třeba v mase, mléku a mléčných výrobcích, oříšcích, rybách, sýrech, celozrnných potravinách, banánech, pečivu, fazolích, špenátu atd. Kromě běžné stravy lze tryptofan získat i z nejrůznějších potravinových doplňků, léků či povzbuzujících fitness přípravků.
Významné množství aminokyseliny tryptofan najdeme také v zelených potravinách, konkrétně v chlorelle pyrenoidose nebo mladém ječmeni. Říká se, že zelená barva je barvou uklidnění, harmonizace a léčby. Právě tryptofan, vyskytující se hojně například v chlorelle, je nejdůležitějším stavebním prvkem pro serotonin neboli hormon štěstí i radosti. Pravidelné užívání zelených potravin navíc zlepšuje náš spánek, neb z přeměněného serotoninu vznikne melatonin, či jinak hormon zdravého spánku a usínání.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Přeměna tryptofanu v serotonin probíhá v mozku, za spoluúčasti vitamínu B6. Mluvíme-li o serotoninu, musíme zmínit, že se jedná o látku, která přenáší nervové vzruchy v centrální nervové soustavě. Děje, na nichž se podílí, poté ovlivňují naši náladu, psychickou kondici či emoce. Nedostatek serotoninu může mít za následek deprese, migrény, úzkosti, poruchy spánku či nervozitu. Mnohé studie uvádějí, že i například schizofrenie je důsledkem špatné přeměny serotoninu.
Tryptofan dosahuje pozitivních účinků i při boji s nadváhou, přejídáním nebo závislostmi. Poruchy spánku se snaží řešit melatonin, v jehož metabolismu tryptofan zanechal nesmazatelnou stopu. Tryptofan poté vytváří vitamín B3 a tím dokáže ovlivnit činnost srdeční soustavy. Také zaznamenáváme jeho podíl na regulaci krevního tlaku a zvyšování energie v buňkách. Mimo to je schopen tlumit bolest, snižovat teplotu i zasahovat do přeměny tuků a cukrů.
Nedostatek tryptofanu se projevuje úzkostnými stavy, depresemi, ale i poškozením jater či trávicího systému. Předávkování může způsobit taktéž problémy v oblasti jater, žlučníku nebo tlustého střeva. Vedou se spory o tom, zda vysoké dávky tryptofanu mohou způsobit vznik životu nebezpečného EMS syndromu či nikoliv.
Dáte-li si po ránu nápoj z mladého ječmene nebo chlorelly, budete mít důvod k úsměvu. Dáte-li si stejný nápoj i večer, budete mít důvod těšit se na úžasné sny. Toto nedokáže žádný jiný nápoj nebo potravina. Mějte dobrou náladu se zelenými potravinami!
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.