- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Prolin vytváří základní stavební prvek pojivových tkání, třeba kolagen
Prolin vytváří základní stavební prvek pojivových tkání, třeba kolagen
Prolin je zvláštním druhem aminokyseliny, která ačkoliv nedosahuje významu dalších aminokyselin, hraje nezastupitelnou úlohu v našem těle. Je totiž nezbytným zdrojem pro vznik kolagenu, jakožto základního stavebního kamene pojivových tkání. Prolin má mimo to pozitivní účinky na naši srdeční soustavu a cévy.
Jak už bylo výše zmíněno, tak prolin představuje zvláštní druh aminokyseliny, mimo jiné označované též jako iminokyselina. Avšak tato tvrzení nejsou přesvědčivě vysvětlena, budeme tedy s prolinem zacházet, jako s kteroukoliv jinou aminokyselinou. Prolin je jednou z řady neesenciálních aminokyselin. To znamená, že náš organismus si prolin dokáže vytvořit a tím, alespoň částečně nahradit jeho spotřebu. Prolin se navíc celkem běžně vyskytuje v hovězím a vepřovém mase, obilovinách, zelených potravinách (mladém zeleném ječmeni, chlorelle pyrenoidose), prosu nebo mléčných výrobcích. Prolin můžeme navíc vyrobit i chemickou syntézou, což znamená, že se s ním setkáme kupříkladu i v krmných směsích pro zvířata, v ochucovadlech, v antioxodačních přípravcích a v konzervantech.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Stěžejní úlohou prolinu je jeho účast na vzniku kolagenu. Díky tomu působí na obnovování chrupavek a našeho vaziva. Lví podíl má na dokonalé tvorbě kloubů a šlach, a to nejenom jako přímý strůjce vzniku kolagenu, ale i pro své preventivní vlastnosti. Díky tomu, že prolin vytváří prostorové struktury bílkovin, je naše tělo chráněno před zhroucením pojivových tkání. Kolagen, jakožto bílkovina zastoupená ze 70% v pokožce a 30% v našem těle, zodpovídá nejenom za stav našich pojivových tkání, ale také za kvalitu pokožky, zubů, cév, očí atd. To vše mimo jiné podtrhuje nesmírně důležitou úlohu prolinu, jako významného prvku ve stavbě kolagenu.
Vědci zjistili, že prolin dokáže posilovat i srdeční sval nebo bojovat proti nebezpečné ateroskleróze. Přidáme-li k prolinu ještě vitamín C, zvýšíme tím jeho účinnost. Nedostatek prolinu se projevuje špatnou regenerací svalů a tkání nebo zhoršenou schopností zhojení ran.
Chtěli byste přijímat komplexní přírodní potravu, bohatou na prolin, bílkoviny nebo vitamín C? Obáváte se, že však žádná taková neexistuje? Omyl, zelené potraviny, třeba chlorella pyrenoidosa nebo mladý ječmen obsahují ideální kombinací vitamínů, živin, minerálních látek či aminokyselin pro náš organismu.
Příroda nám poskytla neskutečně atraktivní nabídku, tak proč ji nevyužít?! Zelené potraviny jsou ta správná volba!
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.