- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- vitamíny
- onemocnění
- spirulina aktif
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- hubnutí
- melatonin
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- premenstruační syndrom
- vysoký krevní tlak
- klimakterium
- vláknina
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Lysin je univerzální a nepostradatelnou aminokyselinou, pomáhá s opary a vstřebáváním vápníku
Lysin je univerzální a nepostradatelnou aminokyselinou, pomáhá s opary a vstřebáváním vápníku
Zvyšuje tvorbu naší svalové hmoty, chrání nás před vznikem oparů, představuje prevenci před virózami, vstřebává vápník, produkuje hormony či enzymy, vytváří kolagen i protilátky, které využijeme před nejrůznějšími infekcemi. Lysin je tak skutečně nezastupitelnou a univerzální aminokyselinou.
Lysin zařazujeme do skupiny tzv. esenciálních aminokyselin, což v podstatě znamená, že si jej neumí naše tělo samo vyrobit. Je proto nutné, získat tuto aminokyselinu z potravy, popřípadě v syntetizované podobě. Příjem lysinu pro dospělého člověka je dle vědeckých hodnot stanoven na čísle 14 mg/kilogram váhy člověka. I když výše zmíněná hodnota budí respekt, nemusíme se jí obávat. Lysin se totiž vyskytuje v hojném množství třeba ve vepřovém nebo hovězím mase, v rybách, luštěninách, oříšcích, pšeničných otrubách nebo v parmazánu a samozřejmě v zelených potravinách.
Jaké jsou účinky lysinu? Jednak se stará o zlepšení našeho zdravotního stavu při virových a zánětlivých infekcích. Společně s vitamínem C, který má pro lysin ochrannou funkci, pomáhají odstraňovat virové infekce z lidského těla. Díky této vlastnosti zabraňují vzniku oparů, včetně oparů pásových. To však není vše. Zvyšuje mimo jiné tvorbu kolagenu a tím podporuje hojení zranění pohybového aparátu.
Lysin slouží i jako doplněk pro vegetariány a vegany. Živočišné zdroje obsahují o poznání více lysinu, než zdroje rostlinné. Zvláště u malých dětí nebo naopak u seniorů se může deficit lysinu projevit únavou, malátností, depresemi, ale i poruchou imunitního sytému nebo ochabováním svalů.
Chlorella pyrenoidosa a mladý ječmen obsahují téměř dvacítku aminokyselin, vyskytujících se v bílkovinách těchto zelených potravin. Lysin, jakožto jedna z těchto aminokyselin, se ve výrazném množství vyskytuje právě v Mladém ječmeni a Chlorelle. Bez zajímavosti není fakt, že lysin neobsahují potraviny bohaté na pšenici. Zelené potraviny by tedy neměly chybět na stole nejenom vegetariánů, ale i všech ostatních, kteří chtějí zlepšit svou imunitu a své zdraví.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Vstřebávání vápníku v našem těle se děje opět za pomoci lysinu. Tato aminokyselina přispívá též k tvorbě bílkovin ve svalových tkáních nebo k vzniku karnitinu, který přeměňuje mastné kyseliny na energii. Mimo jiné pomáhá snižovat i hladinu cholesterolu v krvi. Z tohoto důvodů je jasné, že si jej oblíbili zastánci zdravého stravování a diet či sportovci.
Nyní již víme, která aminokyselina má blahodárný vliv na zlepšení naší imunity a tvorbu oparů. Pravidelnou dávkou zelených potravin zlepšíte nejenom své zdraví, ale i svůj vzhled. Proč si tedy nedopřát zelené štěstí, třeba v podobě chlorelly nebo mladého ječmene?!
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.