- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Jak účinně bojovat s nebezpečím volných radikálů v našem těle?
Jak účinně bojovat s nebezpečím volných radikálů v našem těle?
Volné radikály. Už jsme o nich slyšeli. Nejrůznější informace o volných radikálech se na nás valí z médií, z tisku, z televize, z internetu. V dnešním článku si zodpovíme otázku, co to vlastně volné radikály jsou? Dozvíme se také, jak vznikají i co způsobují. A to nejdůležitější… probereme si, jak proti volným radikálům účinně bojovat, třeba i se zelenými potravinami. Tak pojďme na to!
Nejprve si volné radikály představíme. Hovoříme-li o volných radikálech z vědeckého hlediska, musíme říci, že se jedná o atomy nebo skupiny atomů, které mají nepárový počet elektronů, respektive obsahují jeden elektron navíc. Díky tomuto stavu přestávají být stabilními, a naopak se stávají reaktivními. Tyto volné radikály představují problém i pro další atomy, neboť se na ně váží, sbírají jim jeden elektron a způsobují tak nebezpečnou řetězovou reakci, která má neblahý vliv na náš organismus. Ona nestabilita a vytrhávání elektronů z dalších molekul i atomů vede k poškozování buněk našeho těla.
Zároveň si musíme uvést, že ne všechny volné radikály představují pro naše tělo zkázu. Naopak. Vlastně bychom měli uvést na pravou míru, že volné radikály, jakožto vedlejší produkty látkové výměny, vznikají v našem těle neustále. Dokonce existují „prospěšné“ volné radikály podílející se na podstatných chemických reakcích našeho organismu. Bohužel vysoká koncentrace volných radikálů našemu tělu škodí.
Co způsobují volné radikály?
Jak už jsme si tedy uvedli výše, tak tvorba volných radikálů je vlastně přirozenou součástí činnosti našeho těla. Bohužel existují vlivy, které počty těchto atomů exponenciálně zvyšují, což nevyhnutelně vede k tomu, že si s nimi již naše tělo nedokáže samo poradit. Tyto volné radikály přijímáme nejčastěji z vnějšího prostředí.
Vlivem vnějšího prostředí přijímáme do svého těla cigaretový kouř, pesticidy, chemikálie, průmyslová rozpouštědla, alkohol, znečištěný vzduch, ozón, výfukové plyny, hnojiva, léčiva, polotovary atd.
Všechny tyto látky jsou původci zvyšujícího se počtu volných radikálů v našem těle. Přidáme-li k těmto původcům i všudypřítomný stres, nedostatek spánku, nadváhu, nedostatek pohybu dostaneme zhoubnou kombinaci někdy označovanou jako oxidační stres, jejíž příčinou může být vznik zánětů, infekcí, srdečních a cévních chorob, aterosklerózy, Parkinsonovy choroby nebo dokonce rakoviny. V tuto chvíli ještě není třeba propadat panice. Matka příroda nám nabídla ochranu, a to v podobě antioxidantů.
Lidské tělo si vybudovalo obranu ve formě antioxidantů. Co to antioxidanty jsou?
Antioxidanty jsou, v jednoduchosti řečeno, molekuly, jejichž schopností je párování se s volnými radikály, což vede k zastavení oné nebezpečné řetězové reakce. Antioxidanty, přestože ztratí svůj jeden elektron ve prospěch zničení volného radikálu, dokáží sami bez jednoho elektronu fungovat a neproměnit se tak ve volný radikál. Tato schopnost je činí nepřekonatelnými pomocníky pro boj proti volným radikálům.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Antioxidanty jako nejlepší bojovníci s volnými radikály
Přestože náš organismus dokáže vytvořit například enzymy s antioxidačním účinkem, na boj se zvýšeným množstvím volných radikálů není připraven. Jsme-li vystaveni působení škodlivým vnějším vlivům, je zapotřebí, abychom přijímali větší množství antioxidantů ze stravy.
Nejsilnějšími antioxidanty jsou například: vitamín B6, vitamín C, vitamín E, betakaroten, selen, zinek, chlorofyl či flavonoidy. Například vitamín E je známý pro svou schopnost rychlého vyrušení reakcí volných radikálů. Naproti tomu díky konzumaci vitamínu C dokážeme nejefektivněji bojovat proti volným radikálům vzniklým v důsledku znečištěného vnějšího prostředí.
Potraviny bohaté na výše uvedené vitamíny, minerály a další živiny nám zajistí především dostatečné množství ovoce a zeleniny. Nyní si tedy představíme potraviny bohaté na antioxidanty. Vynikající schopnost při boji proti volným radikálům zaznamenaly tzv. zelené potraviny neboli řasy, sinice a trávy s neobyčejně pozitivním vlivem na náš organismus.
Zelené potraviny jsou mimořádným zdrojem antioxidantů
Začněme například u Spiruliny Aktif neboli sladkovodní sinice, která představuje velký zdroj betakarotenu. Nejenže se betakaroten v lidském těle mění na vitamín A, ale také zaznamenáváme jeho pozitivní účinky na naši imunitu, na kosti, svaly, zuby, kůži nebo zrak. Dalším zdrojem antioxidantů je Chlorella Aktif, která bývá nazývána přírodním antibiotikem. Chlorella je zdrojem chlorofylu neboli zeleného barviva, jenž přispívá k tvorbě hemoglobinu. Chlorofyl kromě toho dokáže čistit naše tělo, podporovat přenos kyslíku, působit přirozeně protizánětlivě a zpomalovat proces stárnutí našeho organismu.
V Chlorelle Aktif najdeme kromě chlorofylu také další antioxidanty, třeba vitamín E, vitamín C nebo betakaroten. Nesmíme zapomenout ani na Mladý ječmen Aktif, který obsahuje velké množství vitamínu C, vitamínu B6 a kyseliny listové. Dalšími zdroji antioxidantů jsou například: bobulové lesní ovoce, kakaové boby, červené víno, olivový olej, zelený čaj, máta, kurkuma, granátové jablko, lékořice, dobromysl, grepová semínka, šípky, brusinky, česnek, zázvor atd.
Vyvážená strava bohatá na antioxidanty, pravidelné stravování, dostatečné množství spánku a odpočinku, pozitivní myšlení… to je jen malý výčet toho, co můžeme udělat k tomu, abychom využili sílu antioxidantů a účinně bojovali proti volným radikálům.
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.