Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Jsme tu pro Vás 7 dní v týdnu
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  • Kategorie blogu
Blog
Pět tipů, jak se zbavit stresu, aby nám nepřerostl přes hlavu
11.10.2020
Pět tipů, jak se zbavit stresu, aby nám nepřerostl přes hlavu
Nepříjemný tlak ze všech stran, poruchy spánku, obavy, strach, nesoustředěnost. Každý z nás někdy zažil stres a stresové situace. Aby nám stres nepřer... číst celé
Kyselina gama-linolenová, aneb léčivý rostlinný olej
14.07.2020
Kyselina gama-linolenová, aneb léčivý rostlinný olej
O nenasycených mastných kyselinách jsme toho již mnoho slyšeli. Z médií se neustále dozvídáme, jak prospěšné našemu tělu jsou nenasycené mastné kyseli... číst celé
Interferony jsou našimi ochránci před útokem virů
10.06.2020
Interferony jsou našimi ochránci před útokem virů
Je fascinující, že ty nejmenší organismy na naší planetě mají největší sílu a schopnost zachránit lidský život, nebo lidský život vzít. Bakterie a vir... číst celé
Zobrazit všechny články
  1. Úvod
  2. Zajímavosti o zelených potravinách
  3. Jak účinně bojovat s nebezpečím volných radikálů v našem těle?
08.08.2019

Jak účinně bojovat s nebezpečím volných radikálů v našem těle?

Volné radikály

Volné radikály. Už jsme o nich slyšeli. Nejrůznější informace o volných radikálech se na nás valí z médií, z tisku, z televize, z internetu. V dnešním článku si zodpovíme otázku, co to vlastně volné radikály jsou? Dozvíme se také, jak vznikají i co způsobují. A to nejdůležitější… probereme si, jak proti volným radikálům účinně bojovat, třeba i se zelenými potravinami. Tak pojďme na to!

AtomNejprve si volné radikály představíme. Hovoříme-li o volných radikálech z vědeckého hlediska, musíme říci, že se jedná o atomy nebo skupiny atomů, které mají nepárový počet elektronů, respektive obsahují jeden elektron navíc. Díky tomuto stavu přestávají být stabilními, a naopak se stávají reaktivními. Tyto volné radikály představují problém i pro další atomy, neboť se na ně váží, sbírají jim jeden elektron a způsobují tak nebezpečnou řetězovou reakci, která má neblahý vliv na náš organismus. Ona nestabilita a vytrhávání elektronů z dalších molekul i atomů vede k poškozování buněk našeho těla.

Zároveň si musíme uvést, že ne všechny volné radikály představují pro naše tělo zkázu. Naopak. Vlastně bychom měli uvést na pravou míru, že volné radikály, jakožto vedlejší produkty látkové výměny, vznikají v našem těle neustále. Dokonce existují „prospěšné“ volné radikály podílející se na podstatných chemických reakcích našeho organismu. Bohužel vysoká koncentrace volných radikálů našemu tělu škodí.

Co způsobují volné radikály?

Volné radikályJak už jsme si tedy uvedli výše, tak tvorba volných radikálů je vlastně přirozenou součástí činnosti našeho těla. Bohužel existují vlivy, které počty těchto atomů exponenciálně zvyšují, což nevyhnutelně vede k tomu, že si s nimi již naše tělo nedokáže samo poradit. Tyto volné radikály přijímáme nejčastěji z vnějšího prostředí.

Vlivem vnějšího prostředí přijímáme do svého těla cigaretový kouř, pesticidy, chemikálie, průmyslová rozpouštědla, alkohol, znečištěný vzduch, ozón, výfukové plyny, hnojiva, léčiva, polotovary atd.

Všechny tyto látky jsou původci zvyšujícího se počtu volných radikálů v našem těle. Přidáme-li k těmto původcům i všudypřítomný stres, nedostatek spánku, nadváhu, nedostatek pohybu dostaneme zhoubnou kombinaci někdy označovanou jako oxidační stres, jejíž příčinou může být vznik zánětů, infekcí, srdečních a cévních chorob, aterosklerózy, Parkinsonovy choroby nebo dokonce rakoviny. V tuto chvíli ještě není třeba propadat panice. Matka příroda nám nabídla ochranu, a to v podobě antioxidantů.

Lidské tělo si vybudovalo obranu ve formě antioxidantů. Co to antioxidanty jsou?

Antioxidanty jsou, v jednoduchosti řečeno, molekuly, jejichž schopností je párování se s volnými radikály, což vede k zastavení oné nebezpečné řetězové reakce. Antioxidanty, přestože ztratí svůj jeden elektron ve prospěch zničení volného radikálu, dokáží sami bez jednoho elektronu fungovat a neproměnit se tak ve volný radikál. Tato schopnost je činí nepřekonatelnými pomocníky pro boj proti volným radikálům.

Antioxidanty jako nejlepší bojovníci s volnými radikály

AntioxidantyPřestože náš organismus dokáže vytvořit například enzymy s antioxidačním účinkem, na boj se zvýšeným množstvím volných radikálů není připraven. Jsme-li vystaveni působení škodlivým vnějším vlivům, je zapotřebí, abychom přijímali větší množství antioxidantů ze stravy.

Nejsilnějšími antioxidanty jsou například: vitamín B6, vitamín C, vitamín E, betakaroten, selen, zinek, chlorofyl či flavonoidy. Například vitamín E je známý pro svou schopnost rychlého vyrušení reakcí volných radikálů. Naproti tomu díky konzumaci vitamínu C dokážeme nejefektivněji bojovat proti volným radikálům vzniklým v důsledku znečištěného vnějšího prostředí.

Potraviny bohaté na výše uvedené vitamíny, minerály a další živiny nám zajistí především dostatečné množství ovoce a zeleniny. Nyní si tedy představíme potraviny bohaté na antioxidanty. Vynikající schopnost při boji proti volným radikálům zaznamenaly tzv. zelené potraviny neboli řasy, sinice a trávy s neobyčejně pozitivním vlivem na náš organismus.

Zelené potraviny jsou mimořádným zdrojem antioxidantů

Mladý ječmenZačněme například u Spiruliny Aktif neboli sladkovodní sinice, která představuje velký zdroj betakarotenu. Nejenže se betakaroten v lidském těle mění na vitamín A, ale také zaznamenáváme jeho pozitivní účinky na naši imunitu, na kosti, svaly, zuby, kůži nebo zrak. Dalším zdrojem antioxidantů je Chlorella Aktif, která bývá nazývána přírodním antibiotikem. Chlorella je zdrojem chlorofylu neboli zeleného barviva, jenž přispívá k tvorbě hemoglobinu. Chlorofyl kromě toho dokáže čistit naše tělo, podporovat přenos kyslíku, působit přirozeně protizánětlivě a zpomalovat proces stárnutí našeho organismu.

V Chlorelle Aktif najdeme kromě chlorofylu také další antioxidanty, třeba vitamín E, vitamín C nebo betakaroten. Nesmíme zapomenout ani na Mladý ječmen Aktif, který obsahuje velké množství vitamínu C, vitamínu B6 a kyseliny listové. Dalšími zdroji antioxidantů jsou například: bobulové lesní ovoce, kakaové boby, červené víno, olivový olej, zelený čaj, máta, kurkuma, granátové jablko, lékořice, dobromysl, grepová semínka, šípky, brusinky, česnek, zázvor atd.

Vyvážená strava bohatá na antioxidanty, pravidelné stravování, dostatečné množství spánku a odpočinku, pozitivní myšlení… to je jen malý výčet toho, co můžeme udělat k tomu, abychom využili sílu antioxidantů a účinně bojovali proti volným radikálům.

Petr Hornišer

Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli

Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Zelený obchod, s.r.o.
Zboží.cz - ověřené hodnocení obchodu Zelený obchod, s.r.o.
Zelený obchod na Facebooku
Zelený obchod na Instagramu
Kontaktní adresa

Zelený obchod, s.r.o.
Lipská 2444/4
Brno - Žabovřesky
616 00

IČ: 29269601
DIČ: CZ29269601

Logo
Bc. Petr Hornišer
Jsme tu pro Vás 7 dní v týdnu

Ačkoliv obsahu informací publikovaných na těchto www stránkách jsme věnovali nejvyšší možnou pozornost, mají informace zde obsažené pouze informativní a obecný charakter vycházející ze subjektivních zkušeností jednotlivých uživatelů zelených potravin a z obecně dostupných informací. Zelený obchod, s.r.o. neodpovídá za správnost a úplnost informací, zejména ne takových, které byly převzaty z externích zdrojů, za jejich přesnost, včasnost ani úplnost, za důsledky spoléhání na tyto informace, ani za škodu eventuálně vzniklou v důsledku použití informací. Poskytnuté informace (prostřednictvím odpovědí na Váš dotaz nebo přímo informace zveřejněné na stránkách) v žádném případě nenahrazují osobní konzultaci s lékařem!

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.

Zelený obchod, s.r.o. © 2008-2020
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz