- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Hrozí nám nějaké nebezpečí od zelených potravin jako je chlorella pyrenoidosa, mladý ječmen, spirulina platensis? Určitě ne.
Hrozí nám nějaké nebezpečí od zelených potravin jako je chlorella pyrenoidosa, mladý ječmen, spirulina platensis? Určitě ne.
Jedny z nejužívanějších potravinových doplňků, které se nejenom v naší zemi, ale po celém světě jí jsou zelené potraviny, které obsahují zdraví velmi prospěšné látky. Abych byl konkrétní, jedná se o čistě přírodní látky s názvem chlorella pyrenoidosa, spirulina platensis a mladý ječmen. Mají na naše tělo velmi pozitivní vliv, a zvláště potom na náš imunitní systém. V souvislosti s takovou oblíbeností se však vyrojily mnohé informace a spekulace, které mají za cíl otevřít diskusi o nezávadnosti těchto látek.
Samozřejmě, tak jako celá řada jiných látek, i chlorella, spirulina nebo mladý ječmen může nějaké "obtíže" přinést. To ale není způsobeno jimi samotnými, ale alergickými reakcemi člověka, který tyto látky jí. Alergie jsou totiž po celém světě běžné, a tak se zkrátka může stát, že člověk může být alergický i na tyto látky. To však rozhodně neznamená, že by byly jakkoliv závadné. Jsou lidé, kteří jsou alergičtí na ořechy či dokonce mléko, a z toho důvodu také nemluvíme o tom, že by bylo mléko nebo ořechy škodlivé.
Pokud bychom se zaměřili na průběh těchto alergických reakcí, potom mají velmi podobné příznaky jako u mnohých jiných alergií. Začíná to hlavně zarudnutím pokožky, a s tím souvisejícím svěděním. V některých případech se může objevit také vyrážka. Vyjímečně se mohou objevit různé otoky, a to nejčastěji v oblasti obličeje. Ve výjimečných případech může mít alergie ještě závažnější příznaky, mezi které patří problémy s dýcháním – odborně je tento stav nazýván jako anafylaktický šok. V těchto případech už je nezbytná pomoc lékaře. Ze své vlastní zkušenosti mohu napsat, že se to týká méně než 0,5% lidí. Lékaře bychom však měli vyhledat i při běžných příznacích alergie, ale rozhodně to není tak akutní, jelikož výraznější nebezpečí nehrozí.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Pokud na zelené potraviny není naše tělo zvyklé, mohou se krátkodobě objevit i další drobné obtíže. Mezi ty patří mírná bolest hlavy, drobná kožní vyrážka, nebo průjem či zácpa. To vše ale nejsou příznaky alergie jako takové, ale toho, že látka začíná v našem těle působit. Zvláště výrazné mohou být tyto projevy v případech, kdy naše tělo skutečně není v dobré kondici a tak ho náhlý přísun prospěšných látek výrazně překvapí. Ty totiž začnou pomalu působit, což má vliv na uvolňování a odstraňování toxinů, které mohou být v našem těle uschovány a tyto obtíže tak přinést. Pokud se u nás tyto obtíže objeví, existuje několik snadných pravidel. Jednou z možností je snížení dávkování nebo úplného přerušení až do odeznění problémů. Spolu s tím by mělo dojít také ke zvýšení pitného režimu, jelikož tělo tak bude rychleji vylučovat látky, a tak se daných obtíží zbaví. Jakmile je vše v pořádku a opět se cítíme dobře, můžeme pokračovat s jezením, případně pokud jsme jen dávku snížili, pak ji začít opět postupně navyšovat.
Další možností "rizika", na které se snaží někteří lidé upozorňovat, je stav, kdy mohou být zelené potraviny kontaminovány různými toxiny. Ty se tak do nich mohou dostat prostřednictvím půdy, či kontaminované vody. Nejčastěji se může jednat o kontaminaci těžkými kovy, nebo látkami obsažené v hnojivech. I v tomto ohledu jsou jakékoliv obavy zbytečné. Pokud budeme užívat potravinové doplňky od skutečně renomovaného výrobce a budeme je kupovat pouze oficiální cestou, nemusíme mít obavu z toho, že by došlo k jakékoliv kontaminaci během zpracování. Mimo jiné i pokud by např. Chlorella přinesla do těla těžké kovy, odnese se si je opět s sebou pryč, protože velmi dobře těžké kovy absorbuje.
Pokud již o konkrétních problémech, které může konzumace těchto látek způsobit, mluvíme, určitě je dobré také zmínit, že mohou v některých případech negativně reagovat s některými léky, které užíváme na jiné naše zdravotní problémy. Kromě negativních reakcí mohou také snižovat účinnost daných léků. Ideálním příkladem jsou léky na ředění krve. Vzhledem k přítomnosti vitamínu K v těchto potravinových doplňcích, by se neměli zelené potraviny jíst v akutní fází onemocnění, naopak v neakutní jsou prospěšné.
Dále není vhodné jejich jezení během ozařování (a to primárně mladý ječmen), a to v období tří dnů před začátkem celého ozařovacího cyklu, během něj a také tři dny po něm. Stejně tak bychom se měli zeleným potravinám vyhýbat, pokud u nás došlo k transplantaci některého z vnitřních orgánů. V tomto ohledu je stanoven velmi přísný režim po dobu devíti měsíců. Během transplantace a po ní dostáváme léky na snížení imunity, ale zelené potraviny ji zvyšují, což je nežádoucí. S tím souvisí také různé jiné zákroky, jako například operace. Jedním z náročnějších zákroků je operace trávicího systému. V těchto případech se doporučuji užívání vynechat až na dva měsíce pro chlorellu a alespoň 2 týdny pro mladý ječmen. Stejně tak by nám měla být zapovězena při Crohnově chorobě v aktivní fázi chlorella (dráždí mechanicky střeva), mladý ječmen je vhodný (hojí sliznice), při ulcerózní kolitidě v aktivní fázi (platí totéž co u Crohnovy choroby), dále při akutní plicní embolii či zánětu hlubokého žilního systému. Ačkoliv se může na první pohled zdát, že omezení je vícero, rozhodně jsou tato opatření nezbytná. Vliv mnohých vitamínů a látek, které zelené potraviny obsahují, totiž mohou mít sice pozitivní účinky v mnoha oblastech, ale někdy může dojít právě ke snížení účinnosti daných léků. Mezi léky patří i antikoncepce i když se to tak na první pohled nemusí zdát. Mezi jezením zelených potravin a užíváním léků by měla být minimálně 60 minut pauza, jinak by mohlo docházet ke snížení účinnosti léků, což zrovna u antikoncepce je dosti nežádoucí.
Pamatujme si, že zelené potraviny žádné nemoci nezpůsobují, ovšem když přijdou do těla, začnou nemoci a problémy instinktivně vyhledávat a vynášet na světlo.
Je vhodné nejprve dbát na naše celkové uzdravení, a teprve potom pomýšlet na celkové zlepšení fungování našeho těla. A v tomto ohledu jsou účinky zelených potravin doslova nenahraditelné, což potvrzuje celá řada spokojených zákazníků.
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.