- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Glycin je prazákladní aminokyselinou, která je i ve vesmíru
Glycin je prazákladní aminokyselinou, která je i ve vesmíru
Glycin můžeme považovat za nejzákladnější aminokyselinu. Nejenom proto, že je nejjednodušší ze všech protein obsahujících aminokyselin, ale také díky tomu, jak velkou pozornost vyvolalo zjištění, o lokalizaci tohoto prvku v mezihvězdném prostoru. Můžeme tedy glycin považovat za základní stavební kámen naší planety?
Glycin je neesenciální aminokyselinou. Znamená to tedy, že si jej naše tělu dokáže samo vyrobit neboli syntetizovat. V přírodním prostředí se glycin nachází v mnoha živočišných i rostlinných bílkovinách, přičemž asi největším zdrojem je želatina nebo cukrová třtina. Ovšem známá je také průmyslová výroba glycinu. Pro své fyzikální vlastnosti je využíván v potravinářství, tedy při konzervaci nebo výrobě ochucovadel.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Glycin je pro naše tělo důležitý hned z několika hledisek. Jednak se uplatňuje při vzniku některých proteinů, třeba hemoglobinu. Například kolagen je až z jedné třetiny tvořen právě glycinem. Kolagen představuje nesmírně důležitou bílkovinu, která pomáhá našim pojivovým tkáním ve zdravém vývoji. Glycin mimo to slouží jako inhibiční neuropřenašeč v centrální nervové soustavě. V podstatě to znamená, že se stará o dokonalý přenos informací mezi nervovými buňkami.
Glycin, jakožto aminokyselinu podporující využití kyslíku v buňkách a dokonalého neuropřenašeče, však můžeme nalézt také v zelených potravinách. Velké množství glycinu se nachází v chlorelle pyrenoidose nebo v mladém ječmeni. Díky šetrnému postupu zpracování tohoto „zeleného zlata“ navíc nedochází ke zničení této ani dalších aminokyselin či vitamínů.
Glycin přispívá také ke tvorbě kreatinu a dalších složitých látek, sloužících jako zdroj energie. Není proto divu, že se stal přísadou pro různé iontové a proteinové nápoje či doplňky stravy. Jsou prokázány pozitivní účinky na kardiovaskulární systém, na činnost našich svalů nebo na odbourávání únavy.
A jak je to s oním kosmickým prvkem doopravdy? V roce 1994 vyvolalo rozruch tvrzení několika astronomů z Illinoiské univerzity, kteří soudili, že ve vesmírném prostoru se běžně nacházejí molekuly glycinu. Přestože potvrzení tohoto výzkumu není možné a zůstává tak na hraně teorie, můžeme se domnívat, že právě glycin je jedním z našich základních stavebních kamenů.
Dáte-li si ráno a večer nápoj připravený z chlorelly nebo mladého zeleného ječmene, položíte základní stavební kámen ke zlepšení vaší fyzické i psychické kondice.
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.