- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Beta karoten - prevence před slunečními paprsky i nádorovým onemocněním
Beta karoten - prevence před slunečními paprsky i nádorovým onemocněním
Nádherná červená barva rajských jablíček, překrásná oranžová barva mrkve, fascinující fialová barva tulipánů, žlutá barva paprik či zelená barva špenátu. Matka příroda dala do všech těchto rostlin jednu neobyčejnou látku. Tou látkou je beta karoten neboli přírodní antioxidant a ochránce naší imunity.
Hovoříme-li o beta karotenu, musíme se taktéž zmínit o vitamínu A. Díky biochemické přeměně beta karotenu vzniká v lidském těle právě vitamín A. Přestože samotný beta karoten nepřijímá všechny vlastnosti vitamínu A, rozhodně se jej doporučuje konzumovat. A to zejména proto, že blahodárně působí na naši pokožku, je účinným antioxidantem či zvyšuje obranyschopnost lidského organismu. Přeměna beta karotenu je závislá na množství vitamínu A v lidském organismu. V praxi to znamená, že pokud trpíme nedostatkem výše zmíněného vitamínu, nastává proces přeměny beta karotenu. V opačném případě je přebytečný beta karoten ukládán do tukových tkání na kůži či v játrech. Díky tomu se beta karotenem nemůžeme prakticky předávkovat.
Samotný beta karoten je vstřebáván v tenkém střevě, přičemž jeho množství ovlivňuje hned několik ukazatelů, tedy například společný příjem tuků nebo bílkovin v lidském těle.
Jako příklad můžeme uvést tepelně opracovaný špenát. Naše tělo vstřebá pouze šest procent beta karotenu z tepelně upraveného dušeného špenátu. Ovšem, používáme-li tepelnou úpravu s přidáním rostlinného tuku, může vstřebatelnost dosáhnout až neuvěřitelných šedesáti procent. Z uvedeného příkladu je tak jasné, jak moc jsou beta karoteny ovlivňovány dalšími látkami.
Beta karoten ochrání naši kůži před UV zářením
Jak už jsme si uvedli, tak beta karoten je především výborným antioxidantem. To znamená, že ochraňuje náš organismus před volnými radikály nebo-li reaktivními prvky, které vznikají jednak díky metabolickým procesům v lidském těle, nebo jsou naším tělem přijímány z vnějšího prostředí. Nekontrolované šíření těchto radikálů má za následek vznik civilizačních nemocí, včetně rakovinotvorných onemocnění či srdečních chorob. Beta karoteny navíc zvyšují obranyschopnost lidského organismu i tím, že startují činnost tzv. fagocytů neboli buněk, pohlcujících nebezpečné látky, infekce, patogeny atd. Díky tomuto procesu mohou v lidském těle ničit i rakovinné buňky.
Když vám začnou oranžovět/žloutnout ruce nebo dokonce chodidla, měli byste zpozornět, protože vaše tělo začalo ukládat betakaroten. Máte ho tedy už dost!
Beta karoteny se starají také o ochranu naší kůže. Na jedné straně totiž přispívají k vazbám volného kyslíku či jinak ozónu, který je tvořen ultrafialovým slunečním zářením a jeho sloučeninami. Nebezpečí nevázaného ozónu tkví v tom, že může mimo jiné způsobit rakovinu kůže. Mnohé klinické studie uvádějí, že pravidelná konzumace beta karotenu tvoří nezanedbatelnou ochranu proti reakcím pleti na nadměrné slunění. Ovšem, neznamená to, že bychom měli zapomenout na prostředky s ochranným UV faktorem. I když je dokázáno, že ochranný faktor beta karotenu se pohybuje kolem čísla 4 (SPF), rozhodně nenahradí běžné krémy či pleťová mléka.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Nedostatek beta karotenu zvyšuje možnost vzniku nádorových onemocnění
Na začátku jsme si řekli, že beta karoten hraje i ústřední roli v barevnosti ovoce, zeleniny a dalších rostlin. V podstatě to znamená, že jej nalezneme ve žlutých, červených a oranžových rostlinách neboli v mrkvi, paprice, rajčatech, meruňkách, broskvích, mangách, brokolici, hrachu, kapustě, špenátu či petrželi, ale také v hojné míře v zelených potravinách a to hned ve všech třech - Mladém ječmenu, Chlorelle pyrenoidose i Spirulině platensis. Beta karoten najdeme i v živočišných zdrojích, či jinak v mase lososovitých ryb, ve vaječném žloutku nebo v másle.
Jak jsme si již několikrát uvedli, nedostatek beta karotenu vede ke snižující se schopnosti obranyschopnosti organismu a ke snížené ochraně buněk před volnými radikály, což může mít za následek vznik civilizačních chorob, včetně rakoviny. Díky tomu, že přebytek beta karotenu se projevuje pouze naoranžovělou kůží, nemusíme se této látky obávat. Jen pro doplnění, nejprve zoranžoví ruce a pak chodidla na nohou.
Beta karoten nám díky barvám doslova ukazuje cestu, jaké potraviny jsou pro náš organismus prospěšné a zdravé. Takže třeba zelené potraviny … řiďme se touto nápovědou!
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.