- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Ann Wigmore - příběh propagátorky zelených potravin
Ann Wigmore - příběh propagátorky zelených potravin
Každý fenomén by měl mít své zakladatele, následovníky či pokračovatele. Ovšem nejdůležitějšími prvky, které vytváří historii čehokoliv, jsou příběhy. Příběhy a osudy lidí, rostlin, přírody. Zelené potraviny, které ani dnes nemají doslova na růžích ustláno, musely vždy o své místo, zvláště pak v souboji s tradiční medicínou, bojovat.
Bez odhodlaných jedinců bychom i dnes byli bez zelených potravin. Propagátorkou zelených potravin se stala i Ann Wigmorová. Bez příběhu, osudu a cesty této ženy by se lékaři či vědci jen těžko dostali k zeleným potravinám. Ann jim ukázala cestu a díky ní bylo vědecky prokázáno, že zelené potraviny zlepšují stav našeho organismu a pomáhají jej obnovovat.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Všechno to začalo na evropském kontinentu na začátku dvacátého století, když se narodila Anna Marie Warapicki. Tato Litevka změnila svět zelených potravin. Tušíte správně, že Anna Marie Warapicki je Ann Wigmorová. Těžký život ji z Litvy zavedl až do Spojených států amerických. Avšak nový svět a kulturní rozdíly pro ni nebyly vůbec jednoduché. Není tak divu, že jejich následkem nejprve onemocněla těžkým střevním onemocněním, později i artritidou nebo rakovinou tlustého střeva. Vše vyvrcholilo autonehodou a gangrénou končetiny. Lékaři chtěli Ann amputovat nohu.
Neuvěřitelné se stalo skutečností
Gangréna to byl zlom v jejím životě. Přestože jí to lékaři nedoporučovali, ona odmítla další léčení a vrátila se domů. Ihned přešla na drastickou změnu jídelníčku, postupně vyřadila živočišnou stravu a začala konzumovat čerstvé syrové potraviny. V tomto těžkém životním okamžiku si Ann vzpomněla též na své mládí, kdy jako dítě přihlížela tomu, jak její babička, uznávaná léčitelka, uzdravuje zraněné vojáky. A stal se doslova zázrak, který si lékaři neuměli vysvětlit. Díky změně stravování, zařazení čerstvých potravin, včetně zeleniny, ovoce, obilovin a zelených klíčků nastalo u Ann Wigmorové rapidní zlepšení stavu.
To byl první okamžik, který vyvolal zájem o zelené potraviny. Ann však ve svém experimentu neustala. Začala hojně využívat potraviny bohaté na chlorofyl, především pak obiloviny a trávy, z nichž dělala obklady a šťávy. To ostatně také vedlo k jejímu plnému uzdravení.
Psal se rok 1963, kdy se Ann Wigmorová rozhodla založit Hippokratům institut zdraví. Šlo o místo, kde Ann spolu se svým žákem a přítelem Viktorasem Kulvinskasem pomáhali všem lidem hledat cestu, ke zlepšení jejich zdravotního stavu, za pomoci čestvých a zelených potravin, ale i dalších alternativních postupů. Hippokratův institut si nedlouho po svém otevření získal oblibu mnoha stovek lidí s nejrůznějšími problémy, včetně nádorových onemocnění, cukrovky, artritidy, onemocnění zažívacího ústrojí atd. To byl další z milníků, kdy se o Ann Wigmorové, o institutu i o zelených potravinách začalo psát. Bez zajímavosti tedy není ani fakt, že se instituty zdraví usadily nejenom v dalších severoamerických městech, ale i v jiných částech světa, třeba v Portoriku nebo ve Švédsku. Ann Wigmorová zemřela v 85 letech, když se nadýchala kouře, při požáru bostonského institutu zdraví.
Mladý ječmen je léčivou trávou
Doktorka Ann Wigmorová je známá svým výrokem, že „mladá pšenice je léčivou trávou.“ A právě recepty z mladé pšenice a mladého ječmene přinesly oblibu těmto zeleným potravinám. Ann Wigmorová napsala dokonce knihu o klíčení zelených semen. V publikaci se dozvíte, jak jednoduché je, vypěstovat si domácí "klíčkovou" zahradu a z těchto rostlin vytvořit dokonalý koktejl plný proteinů, vitamínů i minerálních látek. Pokud však chcete konzumovat již hotový mladý zelený ječmen, doporučujeme Vám Mladý ječmen Aktif z našeho internetového obchodu.
Příběh Ann Wigmorové doslova obletěl svět. Ann připravila živnou půdu pro další pokračovatele, kteří nesou její odkaz. Bez její odvahy, snahy o změnu a pozitivní energie by fenomén zelených potravin byl pouhým módním výstřelkem s jepičím životem.
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.