- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Alanin je energickou aminokyselinou, která pomůže našemu srdci, buňkám a svalům
Alanin je energickou aminokyselinou, která pomůže našemu srdci, buňkám a svalům
Dnes začneme první aminokyselinou, kterou najdeme v zelených potravinách. Jak asi víte, aminokyseliny se podílejí na řadě procesů, které udržují lidské tělo v rovnováze. Mimo to jsou stavebními kameny pro tvorbu bílkovin, hormonů, peptidů a enzymů, zlepšují činnost naší srdeční soustavy, působí jako dopravní prostředky pro zásobu našich buněk, pomáhají při tvorbě svalové hmoty nebo zvyšují naši výkonnost.
Právě slova jako jsou „energie, palivo a síla“ charakterizují neesenciální aminokyselinu Alanin. „Neesenciální“ znamená, že si je tělo dokáže při nedostatku vyrobit samo. Díky pozitivním vlastnostem, které významně ovlivňují činnost nervové soustavy i našich svalů, se však více než doporučuje, doplňovat tuto aminokyselinu přírodními zdroji. Alanin tedy nacházíme v luštěninách, kvasnicích, hnědé rýži či obilovinách. Mimo to jej najdeme také v mléčných výrobcích, vejcích, mase, mořských plodech, ořeších nebo v sóje. Alanin je taktéž součástí zelených potravin, respektive mladého ječmene a chlorelly pyrenoidosy.Tato aminokyselina je známá již více než sto šedesát let. A to díky objevu Adolpha Steckera, který Alanin překvapivě syntetizoval z dalších látek, včetně amoniaku. Na objevu je obzvláště zajímavý fakt, že identifikace Alaninu v samotných bílkovinách nastala až po více než třiceti letech od výše zmíněné izolace. Alanin se nicméně téměř okamžitě projevil jako významný činitel v metabolických procesech našeho organismu, například v procesu nazývaném Krebsův cyklus. Lze říci, že jde o metabolickou a energetickou přeměnu sacharidů, proteinů či lipidů. Tato reakce zlepšuje činnost našeho imunitního systému a vytváří protilátky. Studie taktéž prokázaly významný vliv na činnost prostaty, krevního tlaku či hladiny cholesterolu v krvi.
Alanin může společně s dalšími aminokyselinami působit též jako významný antioxidant. Díky svým metabolickým a energetických vlastnostem je Alanin využíván i jako doplněk stravy v kulturistice nebo při nejrůznějších dietách. Průmyslově získaný Alanin najdeme i v krmivech pro zvířata nebo v ochucovadlech.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Už jste někdy viděli skutečně zdravou jiskrnou látku, která pomůže našemu srdci, buňkám a svalům? Že ne…? Energií našeho těla je Alanin! Spěchejme tedy pro něco s Alaninem, třeba pro chlorellu nebo mladý ječmen!
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.