- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Zelená lékárna - zelené potraviny jako přírodní medikamenty
Zelená lékárna - zelené potraviny jako přírodní medikamenty
Na světě stále víc a víc lidí trpí různými nemocemi. I přesto, že víme, jak se máme správně stravovat, trpí nás stále víc v lepším případě zažívacími potížemi, v horším případě cukrovkou, srdečními chorobami, nebo rakovinou. Jaký je vlastně důvod tohoto neutěšeného stavu? Na vině je téměř vždy špatná strava, která většinou postrádá nezbytné složky pro správné fungování našeho těla!
Nedivme se, že se farmaceutické firmy předhánějí ve výrobě různých kapek, sirupů, čípků, nebo léků na trávení. Každý den vidíme v televizi, nebo v časopisech spousty reklam na preparáty proti nadýmání, pálení žáhy, zácpě, průjmu, nebo špatnému trávení. A mnohdy nám bohužel nezbude nic jiného, než do lékárny zajít a koupit si je. Je to ale řešení? Bylo by lepší se úpravou našeho jídelníčku těmto problémům úplně vyhnout a všechny léky nechat tam, kde jim to sluší nejvíc - na regálu v lékárně?
Viděli jste už v televizi reklamu na zelené potraviny? Prostě ji nepotřebují.
Každým užitím jakéhokoliv lékarenského preparátu si totiž v podstatě jen zhoršujeme náš zdravotní stav, který se mnohdy stává chronicky špatný. Veškeré medikamenty mají kontraindikace, takže se navíc vystavujeme riziku, že se k našim stávajícím problémům přidají další ve formě různých alergií, nebo závislostí.
Co může mimo jiné způsobit špatná strava?
- Zažívací potíže jako je například nadýmání, pálení žáhy, zácpa atd
- Poruchy učení a koncentrace, hyperaktivitu
- Snižuje plodnost a zvyšuje riziko vrozených vad u novorozenců
- U dětí zhoršuje schopnost učení
- Rychlejší stárnutí celého organismu
- Cukrovku
- Onemocnění srdce
- Rakovinu
- Obezitu
- Alzheimerovu chorobu
- Zvýšenou náchylnost ke všem druhům infekcí
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Podle čeho tedy vybírat co je zdravé?
Ne nadarmo se říká, že zdravé jídlo si pamatuje, odkud přišlo na stůl. Znamená to, že zdravý produkt si zachovává vzhled, nebo barvu, ze kterých vzešel. Je úplně jasné, že pokud na stole uvidíme povadlou zeleninu s náznaky hniloby, že nám taková zelenina moc výživných látek nepředá.
Nechť strava je tvojí medicínou.Hippokrates
Při výběru potravin bychom se tedy měli držet pravidla, že si budeme vybírat jídlo podle délky jeho zpracování. Čím kratší tepelné zpracování, tím je pro nás lepší. Ideálním příkladem jsou zelené potraviny (Mladý ječmen, Chlorella pyrenoidosa, Spirulina platensis), které jsou tepelně zpracovávané v sušičkách pouhý okamžik, takže si při dobrém uskladnění zachovávají svoji barvu, a my víme, že jíme čistě přírodní produkt, který nám pomůže zachovat rovnováhu našeho organismu.
Počet potravin, které obsahují konzervační látky, plnidla, nebo syntetické chuťové přísady roste raketovým tempem. Jedná se o látky, bez kterých si moderní potravinářský průmysl neumíme představit. Na druhou stranu si ale musíme přiznat, že jsou často zdraví velmi škodlivé.
Naštěstí je každý výrobce potravin vyrobených v EU povinen informovat spotřebitele o látkách, které jsou v potravinách obsaženy. A tady už máme možnost sami se rozhodnout, co si ke konzumaci vybereme. A prvořadé by pro nás mělo být zdraví, teprve pak bychom měli koukat na praktičnost balení.
Při nákupu potravin proto vždy pečlivě sledujme etikety a věnujme naši pozornost nejen datu spotřeby, ale především složení výrobku. A tady si zapamatujme pravidlo, že čím je kratší seznam látek ve složení výrobku, tím je pro nás výrobek vhodnější. Nezaměňujme to prosím ale s nutričními hodnotami, protože tam platí naopak-čím víc, tím líp.
Je stále těžší najít potraviny bez povolených přídavných látek, ještě těžší je ale najít potravinářský výrobek, který neobsahuje žádné přísady. To vede k takovým absurditám, že jsou uzeniny téměř bez masa, nebo kečup bez rajčat. Pokud nemáme dostatečnou kontrolu nad tím, co jíme, tak nás dříve, nebo později postihne hromadění těchto látek v organismu. A to neobnáší nic jiného, než zase návštěvu lékárny. Jednou ze světlých výjimek jsou zelené potraviny, které jsou absolutně bez takových škodlivých látek, takže se nemusíme obávat jejich konzumace.
Koho neuzdraví léky, toho uzdraví příroda.Hippokrates
10 zásad zdravé výživy bez léků
- Měli bychom konzumovat pestrou stravu
- Jezme přiměřené porce, netrapme se ale hladem, takže si klidně mezi jídlem dejme koktejl ze zelených potravin - klidně nimi můžete nahradit jedno jídlo denně
- Jídlo by mělo být založeno na velkém množství potravin bohatých na kvalitní sacharidy
- Měli bychom jíst více ovoce, zeleniny a zelených potravin
- Udržujme si normální tělesnou hmotnost, takže se vyhýbejme výkyvům váhy jak směrem nahoru, tak směrem dolů
- Jídlo bychom měli pokud možno konzumovat v pravidelný čas
- Věnujme pozornost pitnému režimu
- Nevyhýbejme se sportu, můžeme začít třeba u svižnější chůze
- Začněme teď hned a dejme si pro začátek malé cíle k postupným změnám v našem životním stylu
- Zapamatujme si, že není "dobré", nebo "špatné" jídlo, protože je jen dobrý, nebo špatný přístup ke stravování
Pokud se budeme držet těchto zásad, můžeme si být jisti, že se velmi brzy projeví na našem zdraví pozitivní výsledky. A i ti z nás, kteří si život bez podpůrných prostředků na zažívání neumí představit, záhy postřehnou, že jich potřebují čím dál méně. Jako bonus si můžeme započítat i to, že ušetříme mnoho peněz za léky, které můžeme investovat do opravdu zdravých potravin.
Zdravá strava doplněná zelenými potravinami nám může snížit riziko chronických onemocnění až o 90%, navíc nám umožní žít déle v dobré tělesné kondici a ve skvělé náladě.
Jedině s takovou stravou se totiž i naše děti budou snadněji učit, mít lepší paměť, budou odolnější vůči stresu a mít méně zdravotních problémů. A co víc pro naše nejmilejší můžeme udělat?
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.