- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Histidin je semaforem našeho zdraví
Histidin je semaforem našeho zdraví
Histidin je aminokyselina, která funguje jako semafor. Díky chemickým reakcím a vzniku histaminu, který s histidinem souvisí, se často setkáváme s alergickými reakcemi ve formě otoků, zarudnutí nebo kopřivky. Právě toto varování je prvním upozorněním nejenom pro nás, ale i pro náš imunitní systém.
Dodnes se zcela jistě nepotvrdilo, zda je histidin esenciální či semi-esenciální aminokyselinou. Ve stručnosti řečeno, neví se, jaké množství této aminokyseliny dokáže naše tělo vyprodukovat samo nebo zda jej potřebujeme přijímat v potravě. Buď jak buď, histidin najdeme v hovězím či kuřecím mase, v sójových bobech, v celozrnných výrobcích, v hrášku nebo vlašských ořeších. Histidin se běžně vyskytuje i v zelených potravinách, konkrétně v mladém ječmeni.
Jak už jsme si uvedli výše, tak histidin je výchozí aminokyselinou pro vznik histaminu, ale například i hemoglobinu. Hormon histamin pomáhá kupříkladu při snižování krevního tlaku. Měli bychom si ale dát pozor na toxické reakce histaminu, které jsou způsobovány otravou některých druhů ryb nebo například reakcí na fermentované potraviny. Tyto hormony a proteiny mají ale také vliv na syntézu červených a bílých krvinek a na krvetvorbu.
Díky histidinu vzniká i tzv. myelinová pochva (na obrázku nahoře poškozená, dole zdravá), což je obal zaručující správné fungování naší centrální nervové soustavy a chránící nervové buňky před poškozením. Toto zjištění přispělo k tomu, že se histidin začal podávat pacientům s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou. Histidin na sebe dokáže taktéž navázat těžké kovy. Znamená to, že má též detoxikační účinky. Histidin, nejenom tedy, že na sebe váže těžké kovy a zpracovává minerály i stopové prvky v našem těle, ale také chrání naše tělo před nebezpečným radioaktivním zářením.
Nedostatek histidinu se projevuje především růstovými problémy v dětském věku, u dospělých kupříkladu i revmatickou artritidou. Jako u jiných aminokyselin, je také histidin vyráběn průmyslově, přičemž se používá pro přípravu ochucovadel nebo konzervantů.
Prevence, varování, upozornění, bezpečnost. To jsou slova, která nezřídka kdy zachrání naše zdraví i náš život.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Zelená barva mladého ječmene nám ukazuje směr, kterým bychom se měli vydat. Takže jeďme!
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.