- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Fenylalanin, aminokyselina dobré nálady a když mozek zastaví chuť k jídlu
Fenylalanin, aminokyselina dobré nálady a když mozek zastaví chuť k jídlu
Aminokyselina dobré nálady. I tak by se dal charakterizovat fenylalanin. Fenylalanin je aminokyselinou, která působí na naše vnitřní pocity, nálady, chutě, prožitky nebo city. Kromě toho ovlivňuje naši chuť k jídlu a zabraňuje tělu v přejídání. Ovšem, není to tak jednoduché, jak to vypadá.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Fenylalanin je esenciální aminokyselinou, kterou si naše tělo nedokáže samo vyrobit. Avšak je součástí bílkovinných produktů, proto jej můžeme lehce získat z potravy. Vyskytuje se například v čokoládě, rybách, mléčných výrobcích, sýrech, kvasnicích, oříšcích, ale i v zelených potravinách, třeba v mladém ječmeni. Fenylalanin lze vyrobit i průmyslově neboli biosyntézou či za pomoci chemických postupů. Kromě nejrůznějších doplňků stravy a léků, je jeho umělou formou také sladidlo aspartam, hojně používané v potravinářském průmyslu jako přísada do limonád a sycených nápojů.
Obliba fenylalaninu stoupla v době, kdy se zjistilo, že je hlavním strůjcem při tvorbě neurotransmiterů či jinak přenašečů vzruchů nervového systému. Mimo to dokáže zvyšovat hladinu endorfínů a enkefalínů, což jsou hormony ovlivňující naše nálady, psychické stavy, paměť, ale i naše libido nebo chuť k jídlu. Fenylalanin nesnižuje pouze chuť k jídlu. Mimo toho, že přispívá k zlepšení našeho duševního stavu, jsou pozorovány i jeho analgetické účinky. Je tak hojně využíván i jako přirozený medikament proti bolesti. Jeho pozitivních vlastností se využívá při léčbě artritidy, Parkinsonovy choroby nebo při roztroušené skleróze.
Nedostatek této aminokyseliny se může projevovat malátností, zmateností, odevzdaností, ale i změnami souvisejícími se sexuální výkonností nebo s paměťovými a emocionálními výkyvy. Předávkování se naopak projevuje bolestmi hlavy, nevolností, zvracením či úzkostnými stavy. Nepřírodní Fenylalanin by neměli užívat lidé trpící vysokým krevním tlakem, těhotné a kojící ženy nebo osoby s nádorovým onemocněním.
Už jste ochutnali chlorellu či mladý ječmen neboli zelené bomby plné fenylalaninu? Zlepšete své chutě, nálady a emoce díky zeleným potravinám!
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.