- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Mají zelené potraviny a zelená káva něco společného?
Mají zelené potraviny a zelená káva něco společného?
V poslední době se rozhořely četné diskuse o zázračných účincích zelené kávy v souvislosti s redukcí váhy. Existuje mnoho doplňků stravy, které ji obsahují a zaručují ztrátu váhy. Jsou ale efektivní? Jak to vlastně se zelenou kávou je a co by mělo způsobovat její účinky?
Zelená káva je přesně ta káva, kterou si běžně popíjíme, jen není pražená. Káva-ať pražená, nebo zelená, do jisté míry pomáhá při hubnutí. Vezměme ale v úvahu tři věci:
- cenu těchto doplňků ve vztahu k jejich účinnosti (neskutečně vysoká cena, neskutečně nízká účinnost)
- jaké jsou možné alternativy
- na základě jakých výzkumů se zjistilo, že zrovna zelená káva je tak účinná při redukci váhy (o "výzkumech" si přečtětě dále)
V zelené kávě existují nejméně dvě látky, které mohou mít vliv na hubnutí. Jedná se o kyselinu chlorogenovou a kofein. Kromě toho ale káva obsahuje podle vědců asi 250 jiných látek, které mají větší, nebo menší vliv na náš organismus. Existuje však mnoho jiných potravin, které obsahují úplně stejné látky, pouze se o nich tolik nemluví a jsou finančně dostupné!
Kofein
Kofein můžeme nalézt v každé kávě, v čaji, ve kterém ho známe jako thein, v rostlině guarana je obsažen jako guaranin, nebo v yerba maté v podobě mateinu. Méně se už ví, že kofein obsahují například také fazole, ale i mnoho dalších listů a plodů rostlin, ve kterých slouží jako přírodní pesticid.
Kyselina chlorogenová
Šálek kávy obsahuje této kyseliny, které já dáván takový význam při redukci váhy, asi 50 – 150 mg. K tomu je potřeba ale říct, že obrovským zdrojem úplně stejné kyseliny jsou například švestky, meruňky, broskve, hrušky, jablka, artyčoky, ale i běžné brambory.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Výzkum o účincích zelené kávy
Tady se dostáváme ke zcela zásadnímu rozdílu mezi zelenými potravinami a zelenou kávou. Zelené potraviny mají účinky prokazatelné tím, že se konzumují po tisíciletí, navíc výzkum o jejich příznivém přínosu pro lidi probíhá průběžně v podstatě od začátku 20. století.
V případě zelené kávy se často cituje studie Joe Vinsona a jeho spolupracovníků, kterou prováděli v Indii. Zúčastnilo se jí 16, ano, čtete dobře, pouhých šestnáct lidí, ve věku od 22 do 46 let. 8 ženám a 8 mužům byl podáván extrakt ze zelené kávy v různém množství a placebo.
Kromě toho, že do této studie bylo zapojeno jen 16 osob, tak studie pokulhává i v tom, že nebyly zapojeny všechny věkové skupiny a poslední podivnou věcí je to, že obvykle se podává účastníkům buď zkoumaná látka, nebo placebo. V této studii to bylo tak, že se podávaly některým účastníkům vysoké dávky látky, jiným nízké dávky kombinované s placebem.
Jak již bylo zmíněno, tak se studie prováděla v Indii, zatímco nad ní dohlížel americký vědec, který tuto studii prováděl na základě zakázky, kterou zadal a financoval výrobce extraktu zelené kávy. To rozhodně vyvolává otázky ohledně nezávislosti celé studie.
Nikde se také nedočteme, že účastníci studie denně cvičili tak, aby spálili minimálně 400 kalorií za den, takže to samo by působilo hubnutí i u lidí, kteří zelenou kávu neviděli ani z rychlíku.
Studie by měla být považována vždycky za úvod k dalšímu výzkumu. V případě zelené kávy ale její výrobce na jejím základě vyvodil závěr, že zelená káva má pro lidi efekt, díky kterému zredukují svoji váhu. Takový výsledek je velmi zavádějící, protože pokud to tak opravdu je, tak by měly být vypracovány další výzkumy, které by prováděl nezávislý odborník s daleko větším počtem účastníků.
Pokud už se výše jmenovaná studie cituje, měla by být zmiňovaná i ta, kterou prováděli australští vědci. Ti naopak zjistili, že kyselina chlorogenová (CGA) může způsobit metabolický syndrom, což ve zkratce znamená, že se tělo stává rezidentní na inzulín, což může vést k rozvoji cukrovky 2. typu a komplikacím oběhového systému, které mohou způsobit aterosklerózu, infarkt, nebo mozkovou mrtvici.
Podle všeho, co teď víme, je jasné, že zelená káva má se zelenými potravinami společný jen podobný název. Názor na její účinky by si měl každý vyhodnotit sám, ale jisté je to, že se dají zkoušet i levnější způsoby, jak do těla dopravit kofein a kyselinu chlorogenovou.
Rozhodně si zapamatujme jednu věc, na celém světě neexistují žádné magické pilulky, které za nás budou ztrácet váhu, takže to zůstává na každém z nás.
Co na to říkají v České televizi v pořadu Černé ovce? No nic hezkého to není, podívejte se sami.
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.