- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Kyselina gama-linolenová, aneb léčivý rostlinný olej
Kyselina gama-linolenová, aneb léčivý rostlinný olej
O nenasycených mastných kyselinách jsme toho již mnoho slyšeli. Z médií se neustále dozvídáme, jak prospěšné našemu tělu jsou nenasycené mastné kyseliny. Zlepšují činnost srdce, cév, mozkovou soustavu, stav našich chrupavek. Ovšem, co stojí za výjimečností těchto látek? Právě kyselina gama-linolenová je jednou z nejdůležitějších esenciálních mastných kyselin a najdeme ji i v zelených potravinách.
Začněme ale od začátku. Nenasycené mastné kyseliny jsou jednou z podskupin mastných kyselin. V běžných podmínkách mají neutrální vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Ovšem v případě, že konzumujeme velké množství nasycených mastných kyselin neboli tučná jídla, uzeniny, máslo, sádlo, smetanové výrobky, čokoládu či zmrzlinu mohou nenasycené kyseliny hladinu cholesterolu v krvi příznivě ovlivnit. Nenasycené mastné kyseliny navíc snižují rizika vzniku srdečních chorob, osteoporózy, autoimunitních onemocnění, nemocí centrální nervové soustavy atd. Nenasycené mastné kyseliny tak představují ideální alternativu k běžným živočišným tukům a neodolatelným pochutinám dnešní doby.
Esenciální nenasycené mastné kyseliny si naše tělo nedokáže vyrobit. Musíme je získat z potravy
Jednou z látek, podporující tyto pozitivní účinky je i kyselina gama-linolenová. Ta se řadí do skupiny takzvaných esenciálních nenasycených mastných kyselin. Slovo „esenciální“ je v tomto případě synonymem pro sousloví „získané z potravy“. V praxi to znamená, že tuto skupinu kyselin si naše tělo neumí samo vyrobit. Zákonitě je tedy musíme zpracovat z našeho jídla, respektive z rostlinných potravin.
Kyselinu gama-linolenovou, stejně jako další látky ze skupiny omega-6 mastných kyselin, nacházíme nejčastěji v rostlinné stravě, ale i u některých druhů ryb. Největší množství této kyseliny obsahují oleje z pupalky nebo brutnáku. Významné množství však najdeme i v olejích z černého rybízu nebo v některých druzích ořechů či rybách lososovitého typu. Kyselina gama-linolenová se přirozeně vyskytuje například též v mateřském mléce, ale i v zelených potravinách. Bohatým zdrojem jsou tedy například Spirulina platensis nebo Chlorella pyrenoidosa.
Proč je kyselina gama-linolenová pro náš organismus tak důležitá? Mohli bychom říci, že tato kyselina stojí za syntézou látek, důležitých pro lidský organismus. Celá skupina výše zmíněných látek zabraňuje zánětlivým procesům v našem těle a tím jej i chrání. Kromě toho zlepšuje naši imunitu nebo zabraňuje vzniku infekčních onemocnění v lidském těle. Je důležité zmínit i fakt, že kyselina gama-linolenová nejenže působí jako stavební kámen pro druhé látky, nýbrž je i sama o sobě činitelem pro stavbu buněčných membrán. V návaznosti na tyto vlastnosti je jasné, že kyselina gama-linolenová má též pozitivní regenerační vlastnosti, obnovuje buňky i poškozené tkáně.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Antioxidanty snižují pravděpodobnost vzniku cévních chorob i nádorových onemocnění
Ve společnosti s dalšími látkami ze skupiny esenciálních nenasycených mastných kyselin působí též jako dokonalý antioxidant, což znamená, že zabraňuje vzniku tzv. oxidativního stresu. Tento stres je důsledkem dnešního životního stylu, zvýšené fyzické i psychické zátěže či příjmem nebezpečných a silně reaktivních látek. Poškození našich buněk je logickým vyústěním tohoto procesu. Onen stav vytváří živnou půdu pro nejrůznější civilizační choroby, včetně nemocí kardiovaskulárního a oběhového systému, mozkových či nádorových onemocnění. A právě kyselina gama-linolenová působí na tyto nebezpečné volné radikály a zabraňuje jejich šíření.
Klinickými studiemi je prokázáno, že kyselina gama-linolenová snižuje hladinu cholesterolu, snižuje zvýšený krevní tlak a zabraňuje zánětlivým procesům v oblasti srdeční soustavy. Kyselina gama-linolenová získává kladné body i v boji proti revmatoidní artritidě a dalším autoimunitním onemocněním. Mimo to reguluje i hormonální nerovnováhu v našem těle, což ocení zejména ženy s premenstruačním syndromem nebo ženy v klimakteriu.
Nyní již víme, jak účinně bojovat proti vysokému cholesterolu i tlaku či proti srdečním nebo civilizačním chorobám. Využijme předností spiruliny platensis a jejích antioxidačních či protizánětlivých účinků!
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.