- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Fytonutrienty - nová generace vitamínů
Fytonutrienty - nová generace vitamínů
V současné době si všichni zvyšujeme svoje povědomí o důležitosti zdravého životního stylu, což se projevuje v daleko větším zájmu o témata ohledně vitamínů, doplňků stravy a dalších důležitých prvků získávaných z rostlin.
Jednou z takových složek jsou fytonutrienty, kterým se také říká "vitaminy nové generace", protože jejich význam je teprve prozkoumáván. Jejich hlavním rysem, který je společný pro celou tuto skupinu, je to, že dokáží chránit proti volným radikálům, onemocněním srdce a zpomalují stárnutí všech buněk.
Fytonutrienty jsou přírodní chemické složky obsažené ve formě různých chemických sloučenin. Vyskytují se téměř ve všech druzích zeleniny, ovoce a zelených potravin. Jejich charakteristickým znakem je intenzivní barva, aroma a chuť.
Fytonutrienty byly kolem nás vždy přítomné, ale teprve nedávno byl objeven jejich důležitý vliv na zdraví nás, lidí. Tyto látky slouží rostlinám jako přirozený štít k ochraně proti chorobám, poraněním, hmyzu, jedům, radioaktivní kontaminaci, suchu, nadměrnému teplu, nebo ultrafialovému záření.
Všechny tyto důležité sloučeniny jsou umístěny těsně pod slupkou ovoce, zeleniny a všech zelených potravin, takže se snažme jíst všechny tyto potraviny pokud možno neloupané a nejlépe tepelně nezpracované.
Nedávné studie ukazují, že u lidí, kteří jedí malé množství ovoce, zeleniny a zelených potravin existuje téměř dvakrát větší pravděpodobnost, že začnou trpět některým z různých typů rakoviny. Tělo potřebuje rozmanitost, proto bychom měli změnit své návyky tak, abychom dosáhli maximálního užitku z toho, co nám příroda nabízí.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Rostlinné buňky, stejně jako my, lidé, jsou neustále vystavovány špatným vlivům životního prostředí, mezi které patří například různé procesy oxidace, nebo UV záření, což může vést ke vzniku volných radikálů, které mají velký vliv na vznik rakovinného bujení.
Ve skutečnosti oxidační proces vede k poškození DNA a celé buněčné struktury. Právě proto každá rostlina produkuje mnoho různých druhů fytonutrientů. Tyto sloučeniny tvoří bariéru proti bakteriím, virům, houbám, ultrafialovému záření, ale dokáží bránit i konkurenčním rostlinám v klíčení, nebo dokáží chránit rostliny proti hmyzu.
Vědci, kteří se podílejí na výzkumu fytonutrientů zjistili, že tyto látky mohou chránit i lidské buňky. K dispozici jsou už důkazy, že například flavonoidy mají antioxidační vlastnosti a mohou pomoci mezibuněčné komunikaci. Vzhledem k jejich účinku na buňky se předpokládá, že ochranné flavonoidy mohou působit na cévní systém a snižují riziko chronických onemocnění.
Dosud je zjištěno, že všechny zelené potraviny obsahují desítky fytonutrientů, přičemž studie nejsou zdaleka kompletní. Ovoce a zelenina, které byly dosud částečně identifikovány, obsahují prozatím více než pět tisíc různých fytonutrientů.
Častokrát si ani neuvědomujeme, jaké pro nás mají tyto rostlinné živiny úžasné výhody. Jsou to totiž nejsilnější přírodní látky, které nám mohou pomoci vyrovnat se se znečištěním našeho těla. Existují tisíce různých takových užitečných živin - karotenoidy, flavonoidy, nebo lykopeny jsou jen některé z nich. Právě proto se doporučuje konzumovat vyváženě ovoce, zeleninu, ořechy, nebo zelené potraviny tak, aby naše tělo mělo prospěch z celé široké škály všech účinných látek.
Každým dalším dnem zkoumání a objevování nás vědci utvrzují o velkých výhodách fytonutrientů, takže se může jednoho dne stát, že se zjistí, že to jsou pro náš život nezbytně důležité živiny. Některé vitamíny a minerály dokáží výrazně zvýšit efektivitu fytonutrientů. Příkladem je selen, který v kombinaci s fytonutrienty působí jako jeden z největších antioxidantů.
Fytonutrienty prokazatelně dokáží:
- snížit riziko srdečních onemocnění
- snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů
- odstranit volné radikály
- zlepšit krevní srážení
- snížit riziko rakoviny tím, že ho chrání před karcinogeny
- upravují hladinu hormonů
- působí jako silné antioxidanty
- stimulují metabolické enzymy
- dokáží zmírnit útok bakterií, virů, hub a parazitů na organismus
- chrání strukturu buněk v těle, takže zabraňují stárnutí
- podporují funkci zraku
Existují tisíce různých složek rostlin, z nichž každá nám může dát tuto nutričně významnou látku, která nám může pomoci udržet zdraví a pomoci v boji proti nemocem. Protože jsou fytonutrienty asi největší skupinou, pokud se týká počtu prvků, které obsahují, tak velmi záleží na druhu rostliny, podmínky, ve kterých rostla, ale i období, ve kterém ji konzumujeme, protože to vše má velký vliv na obsahu fytonutrientů, které nám mohou předat.
Pro nás je podstatné ještě před dokončením všech studií vědět, že ovoce, zelenina a zelené potraviny tvoří nejzdravější složku naší výživy. Kromě toho, že zvyšují příjem vlákniny, tak obsahují vitamíny, minerální látky a fytonutrienty. Právě pro všechny tyto důležité látky je velmi vhodné zvyšovat denní dávku ovoce, zeleniny a zelených potravin, protože mohou velmi příznivě ovlivňovat naše zdraví.
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.