- Štítky blogu
- chlorella aktif
- ječmen aktif
- aminokyseliny
- praktické zkušenosti se zelenými potravinami
- spirulina aktif
- vitamíny
- onemocnění
- chlorofyl
- detoxikace
- chlorella ginkgo aktif
- pro zajímavost
- enzymy
- serotonin
- chlorella růstový faktor
- hubnutí
- melatonin
- překyselení organizmu
- pitný režim
- významné osobnosti
- feoforbidy
- těhotenství
- pro sportovce
- cholesterol
- tongkat ali aktif
- chlorellin
- roztroušená skleróza
- deprese
- vláknina
- vysoký krevní tlak
- premenstruační syndrom
- klimakterium
- interferony
- rakovina
- pro děti
- neplodnost
- diabetes mellitus
- dna
- migréna
- pro zvířata
- borelióza
- fytonutrienty
- akné
- kojení
- spáleniny
- fykocyanin
- antioxidanty
- popáleniny



- Úvod
- Zajímavosti o zelených potravinách
- Zelená stolice při jedení zelených potravin - chlorelly, mladého ječmene, spiruliny
Zelená stolice při jedení zelených potravin - chlorelly, mladého ječmene, spiruliny
Často při vašich dotazech zmiňuji, že byste měli poslouchat své tělo. Mnozí z vás nevědí, co si pod tímto pojmem mají představit. Jednou z mnoha informací, které nám tělo sděluje, jsou i zbytky, co z nás odchází pryč.
Každý, kdo začne jíst zelené potraviny, se setká s různými změnami a první změna a asi i nejviditelnější, je změna barvy stolice, tedy lidských exkrementů, výkalů, latinsky/lékařsky faeces.
Slovo stolice se v češtině objevilo z německého slova Stuhl (stolice jako sedadlo).
Pojďme se podívat, proč se barva stolice mění a co je normální při jedení zelených potravin?
Když začínáme s jedením zelených potravin, jako je mladý ječmen, chlorella pyrenoidosa a spirulina, vždy se začne měnit barva stolice z běžné hnědé na zelenou. Běžná barva je díky vylučování žlučových barviv hnědá/okrová/žlutohnědá, pokud žluč do střeva nepřichází je stolice světlá. Za obarvení stolice na zeleno může chlorofyl, který je v zelených potravinách zastoupen ve hojné míře. Intenzita zelené je různá podle dávkování, ale také dle období, jak dlouho zelené potraviny jíme.
Na začátku jedení se barva stolice změní dosti rychle na zelenou až tmavě zelenou a to většinou během několika dnů. Zelená barva stolice znamená, že se naše tělo se zelenými potravinami teprve seznamuje a protože je ještě neumí zpracovat, úplně je vylučuje z těla. V okamžiku, kdy se zelená barva začne ze stolice vytrácet a vrací se zpět ke klasické hnědé, začíná náš organizmus zelené potraviny a tedy i chlorofyl "zpracovávat" a začíná si užívat pozitivních účinků zelených potravin.
Pokud už jsme dostoupali na dávkování, které je patnáctý a další dny (pro mladý ječmen 3x denně jedna lžička, pro chlorellu a spirulinu 16-20 tablet denně) můžeme po dalších cca 14-30 dnech dávkování plynule a postupně zvýšit a to každý dle své chuti. Já sám osobně se pohybuji na celkové denní dávce od cca 50 do cca 100 tablet chlorelly a u ječmene cca 3 lžičky s kopečkem. Velikost dávky záleží na chuti každého, ten který určitý den. Měly by být však pravidelné s nevelkými výkyvy.
Co o nás říkají naši spokojení zákazníci na Heuréka.cz:
Proč mám dávky tak vysoké?
Zelené potraviny jednoduše dělají mému organizmu dobře. V minulosti mé těžké 25 let trvající zažívací obtíže odešly před 13 lety a už se naštěstí nikdy nevrátily. A já chci, aby to tak už zůstalo.
Dokud budeme do těla dodávat chlorofyl, bude stolice vždy nazelenalá. Mohou však nastat okolnosti, kdy je nutno zbystřit. Pokud je stolice černá, obsahuje tmavě červenou krev nebo větší množství hlenu, je velmi vhodné navštívit lékaře. Tělo nám může naznačovat onemocnění jako je ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, popřípadě i další onemocnění.
Velmi důležitým bodem, kromě barvy, je také konzistence stolice. Jednoduše, když nebudeme pít, dostatečně pít, budeme mít zácpu (typ 1 a 2 viz níže).
Ideálně pijme vodu, čaj, minerální vodu, a když už není zbytí, tak i pivo :) Žádné slazené, sycené a energetické nápoje a džusy.
7 typů stolice:
- oddělené, tvrdé hrudky (bobky), podobné ořechu
- tvar jitrnice s naznačeným hrudkováním
- tvar jitrnice s rýhami na povrchu
- tvar jitrnice či hada, vyhlazená na povrchu a poddajná
- hladké hrudky, jasně oddělené okraje (snadná pasáž)
- kypré částečky s členitými okraji, kašovitá stolice
- vodnatá, bez pevných kousků, úplně tekutá stolice
Zajímavost pro fanoušky skupiny Mňága & Žďorp. Možná nevíte, že po valašsky je mňága = průjem a žďorp = zácpa.
Nezapomeňte na dostatečný pitný režim, a když se objeví zelená, jste na správné cestě! Na zdraví a pro zdraví!
Petr Hornišer
Další zajímavé články najdete v části Zajímavosti o zelených potravinách.